Yunet
 

Društvo

Sećanje na NATO bombe ne bledi ni posle 24 godine

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 24. mart 2023. • 15:55 •

Sećanje na NATO bombe ne bledi ni posle 24 godine

Pre 24 godine počelo je bombardovanje tadašnje Savezne republike Jugoslavije od strane 19 članica NATO Saveza. Bombardovanje je trajalo 78 dana, a završeno je potpisivanjem Kumanovskog sporazuma. Pančevo je grad koji je gađan već prve noći, a ukupno na naš grad su 24 puta pale bombe NATO agresora. Po prvi put gađana je hemijska industrija u jednom gradu. Stanovnci Pančeva sećaju se 1999. godine kada je „Milosredni anđeo“ u našem gradu odneo 3 života.

Dragoslav Ćup zaposlen je HIP Petrohemiji od 1982. godine. Za vreme bombardovanja naše zemlje bio je u fabrici u noći između 17. i 18. aprila, kada su pogođene sve tri fabrike južne industrijske zone, Rafinerija, Petrohemija i Azotara. On kaže da je za vreme NATO agresije po prvi put gađana jedna hemijska industrija, tipa Petohemije. Taj dan ostaće upamćen po velikom zagađenju vazduha – 10.000 puta većem od dozvoljenog. U Petrohemiji pogođeno je postrojenje vinil-hlorid monomer, kao i rezervoar u kome je bio smešten hlor.

Građani Pančeva se takođe sećaju kako su počele da padaju bombe na naš grad. To je sećanje koje ne može da izbledi, kažu Pančevci.

Bombardovanje je okončano potpisivanjem Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu, 9. juna 1999. godine da bi tri dana potom počelo povlačenje snaga SRJ s Kosova i Metohije. Generalni sekretar NATO-a izdao je naredbu o prekidu bombardovanja 10. juna 1999. Tog dana Savet bezbednosti UN usvojio je Rezoluciju 12 44, a u Pokrajinu je upućeno 37.200 vojnika KFOR-a iz 36 zemalja, sa zadatkom da čuvaju mir, bezbednost i obezbede povratak izbeglih dok se ne definiše širok autonomni status. Za ovaj zločin niko nije odgovarao. Takođe, nikada nisu tačno utvrđene ekološka i materijalna šteta.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena