Yunet
 

Društvo

Obeležena 175. godišnjica mađarske revolucije

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 18. mart 2023. • 10:30 •

Obeležena 175. godišnjica mađarske revolucije

U Vojlovici je svečano obeležena 175. godišnjica mađarske revolucije. Svečani program, povodom 15. marta nacionalnog praznika Mađara, po 26. put održan je u zajedničkoj organizaciji KUD “ Tamaši Aron“ iz Vojlovice i Kud „Petefi Šandor“ Pančevo.

U Mađarskoj i zemljama u kojima žive Mađari, 15. mart se proslavlja kao nacionalni praznik, Dan revolucije i oslobodilačke borbe, koji je bio praćen brojnim svečanostima. Ovaj praznik obeležen je I u Vojlovici u prostorijama Mađarskog Kulturno umetničkog društva „Tamaši Aron“ svečanim programom „Ferenc Deak u svetlu borbe za slobodu“ i polaganjem venaca.

Povodom 15. marta, mađarskog nacionalnog praznika, u više naselja širom Vojvodine održane su svečanosti u znak sećanja na mađarsku revoluciju 1848 – 49. godine. Venci i cveće na spomenike akterima revolucije, koja je označila početak borbe za samostalnost Mađarske, položeni su i u drugim opštinama s pretežno mađarskim stanovništvom. Sećanja na Mađarsku revoluciju održana su tradicionalno i u Južnom Banatu, istakla je Anamarija Pinter, pokrajinski poslanik.

Obeležavanje godišnjice ove borbe za slobodu povezano je sa 200. godišnjicom rođenja Šandora Petefija. Ove godine u programu su učestvovali i gosti iz Kovina, članovi Muškog hora iz mađarskog kulturno- umetničkog društva ‚‚Keve“ .

Tokom proslave pevali su se pesme koračnice koje su se pevale i tokom revolucije, zatim recitacije poznatih mađarskih pesnika. Uz bogat kulturno-umetnički program Sekeljani su predstavili i svoju tradiciju – mađarski folklor. Nakon svečanog programa u dvorištu kultrurnog društva polaganjem venaca odata je počast mađarskoj borbi za slobodu i revoluciji.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad