Yunet
 

Društvo

Obeležena godišnjica od smrti Mihajla Pupina

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 13. mart 2023. • 16:00 •

Obeležena godišnjica od smrti Mihajla Pupina

Polaganjem venaca na spomenik Mihajlu Pupinu i akademijom u Narodnom domu u Idvoru, odbeleženo je 88 godina od smrti velikog naučnika.

U Idvoru je obeležena 88 godišnjica od smrti našeg naučnika Mihajla Pupina koji je zadužen za razvoj elektrotehnike, kao i telefonije, telegrafije i rentgenologije. U okviru programa prisutnima se obratio i Svetislav Zakić, direktork Doma kulture u Idvoru, koji je istakao da je izuzetno značajno da se svake godine obeleži godišnjica smrti Mihajla Pupina.

– Program je sličan svake godinei organizuje se u saradnji sa Crvenom opštinom Idvor. Idvorski sveštenik služio je parastos u crkvi, zatim pomen kraj spomenika Mihajla Pupina, položeni su venici i na kraju je u Narodnom domu Mihajla Pupina održana svečana akademija.

Na naučnika, dobrotvora i publicistu podsetili su se predstavnici Opštine Kovačica, udruženja „Koreni“ i predsednik fondacije „Mladen Selak“ inž. Milan Božić.

– Pupin je utkan u život svakog pojedinca. Smatramo da opšte dobro je nešto što može da donese lično, a lično neće nikada doneti opšte. Mislimo da je upravo Pupinov život nešto za šta treba da se pridržavamo u ovim vremenima. Znamo da je danas 88 godina upokojenja Pupina, ja volim da reči čovek dva puta. Čovek umire jednom kada umre a drugi pit kada se njegova dela zaborave. Pupin je živ dokle god se mi ovde opuljamo i negujemo njegova dela. Sigurno je da se će Pupina biti i u narednim godinama. Verujem da ove iskre jednog dana dana napraviti jedan plamen gde ćemo poušati da živimo životom Pupina.

Dr Dragoslav Cucić predstavio je prisutnima izložbu posvećenu Pupinovoj autobiografiji „Sa pašnjaka do naučenjaka“, za koju je dobio Pulicerovu nagradu. Pupinova autobiografija je objavljena u septembru 1923. godine, a od marta 1924. već je imala četiri izdanja

– Izložba obuhvata izdanja na egleskom, slovenačkom i srpskom jeziku. Tu su i pet postera kako se razvijala ideja da dođe do objavljivanja knjige.

Izložba će tokom godine putovati po Srbiji, a potom se vraća u Idvor. Postaće deo stalne postavke u Pupinovom rodnom mestu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena