Yunet
 

Društvo

Prvi ovogodišnji rebalans za kapitalne investicije

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 7. mart 2023. • 17:40 •

Prvi ovogodišnji rebalans za kapitalne investicije

Odbornici Skupštine Grada Pančeva usvojili su na današnjem zasedanju prvi ovogodišnji rebalans budžeta grada za 2023. godinu, kao i Odluku o kreditnom zaduženju grada za kapitalne investicije. Rebalans je fokusiran na kapitalne investicije u našem gradu kao što je rekonstrukcija putne infrastructure, a biće izgrađena I dva nova vrtića što će obezbediti dodatnih 400 mesta za mališane.

Na sednici Skupštine grada Pančeva, jednoglasno je usvojen prvi ovogodišni rebalans. Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović obrazložio je rebalans, ali i kreditno zaduženje za investicije. Stevanović je dodao da je Ministarstvo finansija dalo saglasnost Gradu Pančevu za kreditno zaduženje od 613 miliona dinara.

“Tih 613 miliona dinara biće prosleđeno u kapitalne investicije u našem gradu. Neke od tih investicija su se našle u budžetu Grada Pančeva za 2023. godinu. Pre svega mislim na rekonstrukciju ulice Dimitrija Tucovića, kako bi jedna od glavnih ulica u našem gradu dobila izgled kakav zaslužuje. Vrlo brzo ćemo raspisati tender za izvođača radova na rekonstrukciji te ulice. Ona je prilično devastirana. Mi ćemo za rekonstrukciju Dimitrija Tucovića u 2023. i 2024. godini izdvojiti 400 miliona dinara. Jedan deo će biti finansiran iz kredita, a ostali delovi iz budžeta, ali mislim da ćemo imati i finansiranje i iz drugih nivoa vlasti. Druga kapitalna investicija koja će biti finansirana iz kreditnog zaduženja je druga faza rekonstrukcije ulice Mihajla Obrenovića, važne ulice za sve stanovnike Tesle, ulica koja izlazi na Oslobođenja i povezuje građane sa Kotežom i centrom. Prvo ćemo završiti rekonstrukciju Josifa Marinkovića, gde su radovi u toku i koja je paralelna sa Mihajlom Obrenovićem, pa ćemo onda krenuti u realizaciju. Na taj način ćemo dobiti dve moderne saobraćajnice, potpuno rekonstruisane, koje će povezivati Teslu sa Kotežom i sa centrom grada. Deo sredstava iz kreditnog zaduženja ćemo uložiti u izgradnju fekalne kanalizacije u naselju Karaula. Za ovu investiciju će biti utrošeno 290 miliona dinara. Jedan deo će biti finansiran iz kredita, a drugi deo iz sopstvenih sredstava i drugih izvora finansiranja”, obrazložio je gradonačelnik Pančeva.

Kako je gradonačelnik naveo, biće izgrađena i kišna kanalizacija u pojedinim ulicama u naselju Strelište i jedna pumpna stanica koja je neophodna za funkcionisanje kišne kanalizacije u ovom naselju. Za ovu namenu biće utrošeno 120 miliona dinara. U pitanju su Ulica Dušana Petrovića Šaneta, deo Stevana Sremca, kao i deo Ulice Ive Andrića. U naredne dve godine biće izdvojeno 600 miliona dinara za izgradnju dva nova vrtića na teritoriji našeg grada, čime će biti obezbeđeno minimum 400 novih mesta za najmlađe.

“Uradićemo kišne kolektore kako bismo u tim delovima uredili infrastrukturu i kako bismo sprečili ubuduće nakupljanje vode u ovom delu naselju, kao što je to sada slučaj nakon svake kiše. Razgovaramo sa našim sugrađanima i rešavamo njihove probleme. Iz tog razloga u naredne dve godine izdvojićemo 600 miliona dinara za izgradnju dva nova vrtića na teritoriji Pančeva, čime će biti obezbeđeno minimum 400 novih mesta u predškolskoj ustanovi. To će smanjiti listu čekanja koja danas postoji. U ovoj 2023. godini opredeljujemo velika sredstva kako bismo tu listu čekanja smanjili na minimum, a siguran sam da ćemo i u narednom periodu obezbediti još sredstava za ovu potrebu i da ćemo listu čekanja u 2024. godini potpuno eliminisati. Sva naša deca zaslužuju svoje mesto u vrtiću. Svi članovi mog tima i ja obećali smo na početku mandata da ćemo raditi na rešavanju ovog problema, i to ispunjavamo”, rekao je gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović.

Jednoglasnom odlukom usvojena je i treća tačka koja se našla na dnevnom redu, a odnosi se na izmene i dopune Plana detaljne regulacije za područja Severne idustrijsko – poslovne zone u našem gradu.

Maja Vitman, gradska menadžerka obrazložila je Predlog zaključka o dostavljanju Izveštaja o projektu javno-privatnog partnerstva, za vršenje usluga rekonstrukcije i modernizacije sistema javnog osvetljenja promenom mera uštede energije sa LED tehnologijom, koji je takođe usvojen na današnjoj sednici Skupštine grada.

Na današnjnoj sednici Skupštine grada Pančeva usvojene su i Izmene Finansijskog plana za 2023. godinu Kulturnog centra Pančevo

Doma omladine, Istorijskog arhiva, Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Narodnog muzeja, Gradske biblioteke Pančevo i seoskih domova kulture, zatim Izveštaj o realizovanom planu rada i Finansijski izveštaj za 2022. godinu Regionalnog centra za talente Mihajlo Pupin iz Pančeva, ali i Plan rada i Finansijski plan Regionalnog centra za talente Mihajlo Pupin Pančevo za kalendarsku 2023. godinu.Izglasane su i izmene u Upravnim i Nadzornim odborima gradskih i seoskih ustanova kulture i javno-komunalnih preduzeća.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena