Yunet
 

Društvo

Proslava Marcišora u Vladimirovcu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 2. mart 2023. • 14:15 •

Proslava Marcišora u Vladimirovcu

Svake godine 1. marta Rumuni proslavljaju dan posvećen Marcišoru – simbolu buđenja prirode nakon duge zime i ponovnog dolaska proleća. Tako je bilo i ove godine Vladimirovcu, gde je održan tradicionalni „Festival narodnih običaja i Marcišora“.

Marcišor je maleni broš kojeg karakteriše crveno-bela vrpca, predstavljajući borbu između dobra i zla, zime i proleća. Broš se nosi na grudima, i veruje se da onima koji ga nose donosi sreću, ljubav, zdravlje i blagostanje. OŠ „1.maj“ u Vladimirovcu svake godine priređuje izložbu marcišora, i istoimeni festival u kojem učestvuju obrazovne ustanove sa teritorije Vojvodine, u kojima se nastava odvija i na rumunskom jeziku.

„Veoma smo srećni što smo se vratili na prvobitnu ideju našeg festivala, a to je da imamo dva dela. Prvi deo je prezentovanje Marcišora – ukrasa kojeg nosimo od 1. marta a drugi deo je prezentovanje starih običaja, kako srpskih tako i rumunskih, a ove godine imamo i prezentovanje bugarskih običaja“ kaže profesor muzičke kultureLeri Menger.

Za insititucije, proslava Marcišora predstavlja svojevrsni početak nove radne godine na očuvanju kulture i tradicije. Na ovogodišnjoj manifestaciji, svoje radove i običaje su prezentovali i gosti iz Rumunije.

„Pored osnovnih škola u kojima se odvija nastava na rumunskom jeziku, imamo i nekoliko škola iz Rumunije. Danas su takođe prisutne i škole iz Pančeva. Škola domaćin će predsavljati dva običaja. Suđaje, stari Rumunski običaj , a na sprskom će predstaviti običaje vezane za badnjak„, navodi Menger.

Svečanoj manifestaciji u Vladimirovcu prisustvovala je i Milinka Hrćan, pomoćnica pokrajinskog sekretara za nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

„Narodni običaji kao deo folklora zajedno sa očuvanjem rumunskoj jezika i pisma, očuvanjem rumunske kulture i obrazovanje čine nezamenljiv deo spektra vojvođanske multikulturalnosti kojoj težimo, i na taj način prenosimo nasleđe predaka budužim naraštajima. Upravo to predstavlja i ovaj dan prislavljanja Marcišora – praznika dolaska proleća. Ovo je dan kada je običaj da se daruje Marcišor koji simbolizuje drugarstvo, povezivanje, toleranciju, a koje ćemo svi nositi ovih dana, poštomse veruje da donosi sreću uspeh i zdravlje. Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice će vam i ubuduće biti podrška u negovanju običaja rumunske nacionalne manjine u Vojvodini„, istakla je pomoćnica pokrajinskog sekretara za nacionalne manjine – nacionalne zajedniceMilinka Hrćan.

Prisutnu publiku pozdravili su i Daniel Bala, generalni konzul Rumunije u Vršcu, dr Valentin Ardelean, predsednik Nacionalnog savet rumunske nacionalne manjine i Darijan Tapalaga, šef kabineta predsednika opštine Alibunar.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad