Yunet
 

Društvo

Tribina o bezbednosti vozača traktora

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 1. mart 2023. • 15:32 •

Tribina o bezbednosti vozača traktora

U Srbiji u proseku godišnje stradaju 34 vozača i putnika na traktoru, uglavnom muškarci između 46 i 55 godina i stariji od 65, a oko 360 ih bude povređeno, izjavio je danas Veljko Ćurčić iz Agencije za bebednost saobraćaja na tribini u Kovačici čiji je cilj da korisnike mehanizacije upozna sa koracima koje mogu da preduzmu kako bi crna statistika vozača traktora u saobraćaju bila manja.

„Da bi se smanjio broj nezgoda u kojima učestvuju traktori važno je da poštujemo zakon, da imamo ispravnu signailizaciju, koristimo table za spora vozila, kabine ili zaštitni ram, žuta rotaciona svetla, kao i da prevozimo onliko ljudi koliko je propisano“, rekao je Ćurčić za Tanjug.

„Kabina glavu čuva“, rekao je Ćurčić i nagasio da je upravo kabina za traktoriste ono što je kaciga za vozače motora, a pojas u vozilu. Podsetivši i na negativne primere i greške u kojima su poginuli traktoristi, Ćurčić je upozorio i na alkohol kao jedan od većih problema vezanih za bezbednost saobraćaja. Veoma je važno da se poštuje i maksimalna brzina kojom traktristi mogu da se kreću, a to je 40 kilometara na sat, rekao je Ćurčić koji je nakon tribine organizovane u saradnji sa Savetom za bezbednost saobraćaja, poljoprvednicima iz Opštine Kovačica uručio žuta rotoaciona svetla za noćne uslove vožnje ili uslove slabije vidljivosti, zaštine prsluke i table za spora vozila.

Kao jedan od problema vezanhih za bezbednost u saoraćaju naveo je i blato na putu i potrebu da se ono uklanja. Podsetio je da Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa lokalnim telima za bezbednost saobraćaja i opštnama realizuje edukativne aktivnosti čiji je cilj da podignu svest kod ljudi, prošire znanja i izgrade ispravne stavove kako bi broj stradalih u saobraćajnim nezgodama bio znatno manji. Upozorio je i da deca često stradaju na trkatoru ali i igrajući se oko i na traktoru. Prema njegovim rečima, za edukacju je iskorišćen period zatišja kada su poljoprivednici manje na polju, a pred početak njihovog izlaska na puteve koji za neke može biti veoma rizičan.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad