Yunet
 

Društvo

Podrška inicijativi roditelja dece poginule u saobraćaju

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 21. februar 2023. • 10:40 •

Podrška inicijativi roditelja dece poginule u saobraćaju

Agencija za bezbednost saobraćaja podržava inicijativu roditelja dece poginule u saobraćajnim nezgodama.

Predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja sastali su se sa roditeljima dece koja su smrtno stradala u saobraćajnim nezgodama širom Srbije, a koji su pokrenuli inicijativu za pooštravanje kazni za prekršaje i krivična dela počinjena u javnom saobraćaju.


Roditelji predlažu pooštravanje kaznenih odredbi u Zakonu o bezbednosti saobraćaja i Krivičnom zakoniku kako bi se u budućnosti sprečilo stradanje druge dece i oštrijim kaznama uticalo na ponašanje vozača. Smatraju da trenutne kazne nisu nedovoljno odvraćaju bahate vozače od činjenja teških prekršaja u saobraćaju. Predlog su potkrepili činjenicama iz ličnog iskustva i primerima o kaznama od svega jedne do tri godine za ubistvo deteta u saobraćaju. Tražili su podršku Agencije za pokrenutu inicijativu.
Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, Branko Stamatović je sa saradnicima pažljivo saslušao sadržaj inicijative i predloge roditelja i u ime Agencije izrazio saosećanje i divljenje na njihovoj snazi i predanosti.
Agencija za bezbednost saobraćaja će podržati inicijativu roditelja za pooštravanje kaznenih mera za počinioce najtežih saobraćajnih prekršaja i teških dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja. – Upravo „Vizija 0“ poginule dece u saobraćaju je strateški cilj Agencije. Prioritet u radu predstavlja podizanje nivoa bezbednosti dece, a osnovni cilj je da ni jedno dete ne izgubi život u saobraćajnim nezgodama – rekao je Branko Stamatović.


Takođe, direktor je ponudio pomoć za rešavanje konkretnih problema na putnoj infrastrukturi, u saradnji sa lokalnim samoupravama koje imaju deo odgovornosti u sistemu bezbednosti saobraćaja. Dodatno, predložio je roditeljima da se uključe u preventivno-edukativne aktivnosti za povećanje bezbednosti dece i zahvalio im na njihovoj snazi da javno govore o svom najvećem gubitku, a sa ciljem da ni jedno dete više ne strada u saobraćaju u Republici Srbiji.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena