Yunet
 

Društvo

Po 9. put izabran najlepši slavski kolač u Starčevu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 13. februar 2023. • 12:38 •

Po 9. put izabran najlepši slavski kolač u Starčevu

U nedelju 12. februara prostorijama Doma kulture u Starčevu održano je po 9 put takmičenje u pravljenju najlepšeg slavskog kolača. U kategoriji Udruženja najlepši slavski kolač umesile su žene iz Udruženja „Vešte ruke“, dok je u pojedinčanoj konkurenciji Ljubica Jovanović iz Starčeva bila najuspešnija.

Udruženje žena Neolit i Dom kulture iz Starčeva organizuju Manifestaciju izbor za najlepšti slavski kolač koja je ove godine po 9 put održana u ovom mestu. Takmičilo se u 2 kategorije, pojedinci i udruženja, a žiri je trabao da oceni 30 slavskih kolača.

Ljiljana Zarić – predsednica Udruženja žena Neolit Starčevo

– U kategoriji udruženja treće mesto zauzele su Omoljčanke, drugo mesto osvojio je KUD Bonaz šandor iz Ivanova i prvo je pančevačko Udruženje Vešte ruke. U kategoriji pojedinaca treće mesto osvojila je Josifović Slavica iz Smedereva, druga je bila Dragana Marinković iz Omoljica i prvo mesto je uzela Ljubica Jovanović iz Starčeva.

Prema rečima Ljiljane Zarić na takmičenju se ne ocenjuje ukus kolača, već njegov izgled i obavezni elemeti koje ovakva vrsta kolača treba da ima.

Ljiljana Zarić – predsednica Udruženja žena Neolit Starčevo

– Gleda se samo verski deo, slavski kolač se ne seče i ne proba. Simboli na slvaskom kolaču su od mesta do mesta različiti. Različiti su ukrasi, jer su simboli svuda isti. Žena iz Smederava je poreklom iz Prizrena pravi drugačije ukrase, dok žena koja je uzela prvo mesto pravi ukrase iz Makedonije koji su potpuno drugačiji.

U kategoriji za najlepšti štand nagradu je odnelo Mađarsko kulturno umetničko društvo „Tamaši Aron“. Manifestacija je održana uz podršku Mesne zajednice Starčevo i grada Pančeva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena