Yunet
 

Društvo

Nije dovoljna samo tableta već i korekcija loših navika 

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 9. februar 2023. • 12:24 •

Nije dovoljna samo tableta već i korekcija loših navika 

Pored preventivnih pregleda koji se zakazaju u Centru za prevenciju Doma zdravlja, izabrani lekari su u mogućnosti da pacijente upućuju i na skrining preglede za rano otkrivanje malignih i kardiovaskularnih bolesti.

Osnovne laboratorijske analize, merenje krvnog pritiska često su dovoljne da se utvrdi jedno opšte stanje organizma kakvo je zdravlje pacijenta. Doktorka Vesna Radmanović ističe da pacijenti pristaju da rade osnovne analize, pristaju da piju lekove, ali nastavljaju po starom retko su spremni da koriguju neke loše navike koje i dovode do razvoja kardiovaskularnih bolesti i kao i malignih bolesti.

„Preventivni pregledi su neophodni zbog očuvanja zdravlja i zahvaljući njima sprečavamo da do nastanka bolesti dođe ukoliko se i dogodi lakše se leči. Moram da priznam da su lekari inicijatori preventivnih pregleda ali svest još nije zadovoljavajuća, ljudi se plaše kažu šta ako mi nešto nađu. Ljudima je izgleda lakše da žive u strahu nego da obave sve preglede. Tu je uloga lekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. To je uloga i medija iako svi potenciramo valjda će se zapitati zašto je to tako“, istakla je dr Vesna Radmanović.

Dovoljno je jedan dan godišnje izdvojiti da uradite osnovne preventivne preglede. Skring pregledi za rano otkrivanje malignih bolesti su veoma važni pacijentima imaju mogućnost da urade skrining na karcinom dojke , grlića materice i debelog creva. Naravno i drugi pregledi su lako dostupni uz knjižicu , važno je biti uporan i odlučan da želite da brinete o svom zdravlju i da ga i na ovaj način unapređujete.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena