Yunet
 

Društvo

Završena prijava prvaka koja teritorijalno ne pripadaju školii

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 6. februar 2023. • 14:35 •

Završena prijava prvaka koja teritorijalno ne pripadaju školii

Do 1. februara ove godine, svi roditelji dece koja teritorijalano ne pripadaju školi koju žele da im deca pohađaju, mogli su da se prijave. U Osnovnoj školi “Miroslav Antić” troje roditelja je prijavilo svoje mališane, a kako kažu iz škole uvek se trude da izađu u susret roditeljima, jer je to u obostranom interesu.

Roditelji đaka koji će ove godine krenuti u prvi razred, a žele da im deca pohađaju školu koja nije na teritoriji gde žive mogli su da ih prijave do 1.februara. U Osnovnoj školi “Miroslav Mika Antić” je troje takvih mališana, kaže direktorka ove obrazovne ustanove Dragana Krstić.

Ukoliko škole imaju mogućnost uvek se izlazi roditeljima u susret, jer je važno da svi taj događaj iznesemo – rekll aje Dragana Krstić, direktorka OŠ “Miroslav Mika Antić”.

Sva deca rođena od 1.marta 2016. do 28.februara 2017. godine su budući đaci prvaci. S tim u vezi roditeljii bi trebalo da prijave svoje mališane od 3. aprila do kraja maja. Prijavljivanje se vrši putem eUprave, na sajtu škole, telefonski i lično.

U isto vreme počinje i testiranje dece, to je provera zrelosti deteta za polazak u školu. To rade stručni saradnici – objasnila je Dragana Krstić.

Roditelji imaju pravo da prijave decu i mlađu od onoga što je propisano zakonom.

Od šest do šest i po godina, to rade isto stručni saradnici. Oni ocenjuju da li su deca zrela da krenu u prvi razred. Kod nas je bilo slučajeva i da je dete bilo zrelo i da je moglo da krene ranije u prvi razred, a bilo je i onih koji nisu bili dovoljno zreli – zaključila je Krstić.

Od 2020. kada je počelo i prijavljivanje putem eUprave procenat roditelja koji se odlučuje za ovaj način prijave se povećava iz godine u godinu, ali je više onih roditelja koji se prijavljuje telefonski i lično.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena