Yunet
 

Društvo

SSS dodelio priznanja najuspešnijima: Blistava godina odskočna daska za nove uspehe

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 1. februar 2023. • 16:49 •

SSS dodelio priznanja najuspešnijima: Blistava godina odskočna daska za nove uspehe

Streljački savez Srbije se od vrlo uspešne 2022.godine oprostio tradicionalnom svečanošću na kojoj su dodeljena priznanja najboljim strelcima, trenerima i klubovima u minuloj sezoni. Ceremonija je održana u Klubu “Petica” na Adi Ciganliji.

Priznanje za najboljeg strelca u 2022. godini je dobio Damir Mikec. Najbolja takmičarka je Zorana Arunović. Goran Mikec je nagrađen peharom za najboljeg trenera. Prvo mesto na rang listi klubova osvojio je “Čika Mata”. Sva četiri priznanja ne menjaju vlasnike, jer isti laureati su bili najuspešniji i u 2021.

Kao i obično, nagrađeni su i najuspešniji strelci po disciplinama i kategorijama od pionirske do seniorske.

Mikec je 2022. godinu završio na prvom mestu svetske rang liste za vazdušni pištolj, a uspehe je postizao kako ovim tako i malokalibarskim pištoljem. MK pištoljem postao prvak sveta, a na Evropskom prvenstvu je osvojio bronzu. Kad je o vazdušnom pištolju reč, osvojio je dva zlata na svetskim kupovima (Baku i Čangvon), srebro na Gran priju u Granadi, zlato na Mediteranskim igrama. Na završnom turniru sezone, Kupu predsednika u Kairu, izborio je zlato.

-Deveti put uzastopno, a deseti put ukupno sam proglašen za najboljeg strelca Srbije, a svakom trofeju se radujem kao da je prvi, jer ovo priznanje potvrđuje da sam na pravom putu. Prošla godina je bila izvanredna, osvojio sam petnaest medalja na najvećim svetskim takmičenjima. Nisam osvojio olimpijsku kvotu za Pariz, ali nešto treba ostaviti i za sledeću godinu-poručio je Mikec.

Zorana Arunović je prvi i za sada jedini sportista sa ispunjenom olimpijskom kvotom za Olimpijske igre u Parizu. Izborila ju je zahvaljujući bronzanoj medalji vazdušnim pištoljem na Svetskom prvenstvu u Kairu. Na Evropskom šampionatu u Hamaru je stigla do srebrne medalje.Sa svetskih kupova ima dva zlata (Rio de Žaneiro i Čangvon) i bronzu sa Gran pri turnira u Granadi. Poput Damira, postala je prvak Mediterana vazdušnim pištoljem u pojedinačnoj konkurenciji. Na Kupu predsednika je osvojila srebro, a godinu je završila na drugom mestu svetske rang liste takmičarki vazdušnim pištoljem.

-Osvajanjem kvote ispunila sam glavni cilj u prošloj godini, i moram da budem zadovoljna, a sem svetske bronze i olimpijske kvote bilo je još vrednih rezultata, kako u pojedinačnoj tako i u ekipnoj konkurenciji. Ova godina će biti puna izazova, jer pred nama su Svetsko prvenstvo, Šampionat Evrope, svetski kupovi. Na svakom turniru ću ciljati zlato. Rezultati na prvom velikom takmičenju ove godine, na nedavno održanom „H end N“ kupu u Minhenu su veliko ohrabrenje, jer postigla sam bolje rezultate od onih koje sam očekivala – prokomentarisala je Arunovićeva, koja je, zajedno sa Mikecom na velikim takmičenjima u 2022. osvojila šest odličja u miks paru.

U ime Streljačkog saveza Srbije gostima se obratio potpredsednik SSS Nikola Marić. Podsetio na uspehe u 2022. godini, koja je počela Evropskim prvenstvom vazdušnim oružjem u norveškom Hamaru. Naši strelci su se iz Norveške vratili sa devet medalja. Srbija je bila najuspešnija nacija na streljačkom turniru na Mediteranskim igrama, sa pet medalja. Usledilo je Evropsko prvenstvo malokalibarskim oružjem u Vroclavu.

-U Vroclavu smo osvojili samo jednu medalju – Damir Mikec je stigao do bronze. Međutim, naši strelci i stručni štab su izvukli pouke sa takmičenja u Vroclavu i ubrzo potom zablistali na Svetskom prvenstvu u Kairu sa pet medalja – nastavio je Marić i dodao.- U međuvremenu, naša kadetska reprezentacija je stigla do bronze u Evropskoj ligi mladih. Na poslednjem takmičenju sezone, Kupu predsednika, Damir Mikec je trijumfovao, a Zorana Arunović osvojila srebro vazdušnim pištoljem.

Uspešnu sezonu su potvrdili i odlični plasmani srpskih strelaca na svetskim rang listama, naglasio je Marić:

-Čak četvoro naših strelaca su godinu završili među prvih deset – Damir Mikec na prvom mestu za vazdušni pištolj, Zorana Arunović na drugom istim orujem.Teodora Vukojević je zauzela sedmu poziciju među takmičarkama vazdušnom puškom, a Lazar Kovačević desetu, takođe vazdušnom puškom.

Marić se osvrnuo i na ostale aktivnosti Streljačkog saveza Srbije u 2022. Istakao je da je kroz Program pomoći klubovima obezbeđeno 40 kompleta opreme za mlade strelce, dva miliona dijabola. Radovi na pripremi za obnovu strelišta Careva ćuprija idu po planu, a SSS je odradio svoj deo posla vezanog za streljanu u trenažnom centru u Košutnjaku.

Potpredsednik SSS se zahvalio institucijama s kojima Savez intenzivno sarađuje i koji mu pružaju pomoć u aktivnostima – Vladi Republike Srbije i Sekretarijatu Vlade, Ministarstvu sporta, Olimpijskom komitetu Srbije, Ministarstvu odbrane i Vojske Republike Srbije, kao i klubu prijatelja SSS, u kojj su privrednici koji na različite načine pomažu radu SSS.

Generalni sekretar SSS Nenad Petković je dodao da se svi nadaju da će posle uspešne 2022, SSS i streljački sport u Srbiji naredne godine doživeti još veće uspehe kako na sportskom, tako i na organizacionom planu.

Dobitnici priznajja

Najuspešniji ženski strelac Srbije za 2022:: Zorana Arunović (Olimpik 011)

Najuspešniji muški strelac Srbije za 2022: Damir Mikec (Policjac)

Najuspešniji trener: Goran Mikec (Policajac)

Rang lista klubova: 1. „Čika Mata“, Kragujevac, 2. Policajac, Beograd, 3. Olimpik 011 Beograd, 4. Novi Sad 1790, 5. Akademac, Beograd, 6. Pančevo 1813, 7. Partizan, Beograd, 8. Jedinstvo, Stara Pazova, 9. Jagodina 92, 10. „Dragan Jevtić Škepo“, Gornji Milanovac…

Najbolji strelci po oružju i kategorijama

Puška

Seniori: Lazar Kovačević (Jagodina 92); Seniorke: Teodora Vukojević („Čika Mata“); Juniori: Marko Ivanović („Čika Mata“); Juniorke: Aleksandra Havran (Jedinstvo); Mlađi juniori: Aleksa Rakonjac (Pančevo 1813); Mlađe juniorke: Elena Stevanović (Kolubara); Kadeti: David Aćimović („Dragan Jevtić Škepo“); Kadetkinje: Iva Rakonjac (Pančevo 1813); Pioniri: Borivoj Spasić (Mladost); Pionirke: Angelina Mladenović i Marija Nešić (obe Topličanin 1887)

Pištolj

Seniori: Damir Mikec (Policajac); Seniorke: Zorana Arunović (Olimpik 011); Juniori: Luka Milošević (Akademac); Juniorke: Jovana Todorović (Novi Beograd-Ušće); Mlađi juniori: Filip Kostić i Aleksa Nikolić (obojica Smederevo); Mlađe juniorke: Eleonora Radulović („Dragan Jevtić Škepo“); Kadeti: Marko Ninković (Pančevo 1813); Kadetkinje: Olga Stojanović („Aleksa Dejović“); Pioniri: Veljko Mitrović („Aleksa Dejović“); Pionirke: Olga Stojanović („Aleksa Dejović“).

Plakete i zahvalnice saradnicima za doprinos u 2022

Plakete i zahvalnice su dobile organizacije i pojedinci koji su pomogli rad SSS u 2022. Na listi dobitnika plaketa su Olimpijski komitet Srbije, Sekretarijat Vlade Republike Srbije, „Proambo d.o.o“, Institut za arhitekturu i urbanizam, „Klinika Miloš“, „Bleckeer Hotels“, „Ergo Sana“, Zavod za medicinu sporta Republike Srbije. Zahvalnice za izuzetan doprinos streljačkom sportu u 2022 su dobili predstavnici ovih organizacija: Božidar Maljković, Damir Štajner, Đorđe Višacki, Petar Popović (svi OKS), premijer Srbije Ana Brnabić, Bogdan Knežević, Dejan Matejić, Saša Milijić, Božidar Manić, Nebojša Stefanović, Marija Rabrenović, Aleksandra Lukić, Predrag Dragojlović, Jadranka Radić i Milan Savić

Đorđe Višacki, generalni sekretar OKS je čestitao strelcima na uspesima u 2022. i dodao:

-Dobitnicima priznanja u 2022. i ne samo njima želim da se , kao što se sada raduju zasluženim priznanjima, za godinu i po dana isto tako raduju na pobedničko postolju na Olimpijskim igrama u Parizu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena