Yunet
 

Društvo

Sove ušare zimu provode u centru grada

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 31. januar 2023. • 13:00 •

Sove ušare zimu provode u centru grada

U centru grada, na mestu koja nije uobičajeno za njih smestilo se jato sova ušara. Ove ptice tokom dana se odmaraju, dok u noćnim satima love glodare i zbog toga su veoma korisne, naglašava Zoran Manasijević, ornitolog.

Ne tipično mesto i ne tipično drveću u Njegoševoj ulici u centru Pančeva postalo je mesto stanovanja zimskog jata sova ušara. Sklonjene od radoznalih pogleda prolaznika, ove ptice tokom dana na brezama u centru grada provode vreme odmarajući se, dok noću nečujno leteći love po okolnim poljima.

Kada krene hladnije vreme, tokom oktobra meseca one se tokom dana okupljaju na tim mestima, a obično su to četinari, ovo je atipično mesto i atipično drvo. Mogu i na brezi ali vole četinare, jer su tamo zakonjenije. Vole ta mirna mesta, tokom dana se odmaraju, spavaju, opuštene su. Tako je do sredine marta kada kreće formiranje parova. Svako uznemiravanje izaziva reakciju kod ovih sova i u najgorem slučaju one će napusiti to mesto, kao što je bio slučaj u dvorištu Direkciji, pomeriće se na neko mirnije mesto. Znači danju spavaju i odmaraju, sove su noćne ptice, one su grabljivice. – ističe Manasijević.

Sove su izuzetno korisne ptice, jer se hrane glodarima koji mogu poljoprivrednicima da naprave veliku štetu.

Jedna sova kada ima mlade pojede u toku godine veliki broj glodara i time biloškim putem reguliše njihovu populaciju. Time doprinosi i većoj poljoprivrednoj proizvodnji. One svoj reproduktivni ciklus prilagođavaju populacionom ciklusu glodara. Kada ima više miševa u tim godinama ima i više mladih sova i imamo duplo leglo i obrnuto. Nekada čak i preskoče. Ako je loša godina i ne mogu da nabave dovoljnju količinu hrane one se neće gnezditi. – rekao je Manasijević.

Tokom leta kada dobiju mladince, dešava se da oni zbog nespretnog letanja završe na pločniku. Zoran Manasijević objašnjava šta u tom slučaju treba raditi.

Ako je sova vitalna, ta mala sova niko je ne hvatati golim rukama jer su one vrlo naprsite, imaju oštre kandže i kljun, već ih treba sa rukavicama uzeti i staviti na neku granu jer su tu u blizini mama i tata. One šetaju sa grane na granu, pa tako završe i dole. One će se noću oglašavati, naći će ih mama i tata i hraniti ih dok ne ojačaju i one će odleteti. – ističe Manasijević.

U Srbiji najveća zimsko jato sova ušara može se videti u Kikindi. Prema rečima Zorana Manasijević, izbrojano je više od 700 sova u ovom banatskom gradu, što ga čini svetskom prestonicom sova.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena