Yunet
 

Društvo

U Đurinoj školi izložba o Nemanjićima

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 30. januar 2023. • 15:00 •

U Đurinoj školi izložba o Nemanjićima

Povodom obeležavanja školske slave, Svetog Save u holu Osnovne škole Đira Jakšić postavljena je izložba pod nazivom „Od vladara do svetitelja“ posvećena dinastiji Nemanjića. Izložba je postavljena u ovoj školi zahvaljujujći Narodnom muzeju Pančevo, čiji kustosi su autori postavke.

Dinastija Nemanjića jedna je od najznačajnijih u istoriji srpskog naroda. Kako bi što bolje svojim učenicima obajasnili značaj Nemanjića, u osnovnoj školi Đura Jakšić, povodom obeležavanja Savindana postavljena je izložba „Od vladara do svetitelja“, koju su prepremili kustosi Narodnog muzeja Pančevo. Izložbu čini 8 panoa na kojima su predstavljene najjažnije činjenica o ovoj dinastiji.

Jasna Kapor – pedagog u OŠ Đura Jakšić

Kao pečat i omaž Nemanjićima možete videti ovu muzejsku postavku koja se nalazi iza mene u holu škole a koja je upriličena povodom 8 vekova od krunisanja Stefana Prvovenčanog pod nazivom Od vladara do svetitelja, radili su je kustosti našeg muzeja u okviru projekta Muzej u koferu. Zamisao je bila da nakon postavke u muzeju ova izložba putuje od lokacije do lokacije kako bi i deca i odrasli imali priliku da uživaju u sadržaju.

Nastavnica istorije, Danijela Pantović, učenicima je u holu škole ispred izložbe održala i čas posvećen Nemanjićima. Rade Barjaktarović, direktor Đurine škole smatra da je ovo jedan od najboljih načina da deca nauče i nešto više od onoga što je u školskom gradivu.

Rade Barjaktarović – dirktor OŠ Đura Jakšić

Definitivno ne bi sva deca otišla u muzej da vide ovu postavku, ali to u muzeju i nije stalna postavka. Kod nas stoji pre obeležavanje školsek salve, Svetog Save nekoliko dana i stajće još sutra tako da je svako dete imalo priliku da je vidi. I roditelji koji dolaze u školu zadražavali su se i gladali i čitali, što i jeste svrha ove izložbe.

Učenici i nastavnici Đurine škole nekoliko dana su posvetili obeležavanju Savindana. Osim sečenja slavakog kolača27. januara i predstave koja je održana u Kultrnom centru, u holu škole su predstavljeni i likovni radovi na temu školske slave, Svetog Save.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena