Yunet
 

Društvo

Za dobre pihtije bitni vreme i ljubav 

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 24. januar 2023. • 14:30 •

Za dobre pihtije bitni vreme i ljubav 

Ružica Grubanov iz Crepja po mišljenju žirija napravila je na ovogodišnjoj pihtijadi u Kačarevu najlepše pihtije. Ona je za naš program otkrila u čemu je tajna ovog specijaliteta.

Među 20 uzoraka koji su se ove godine našli na trećoj po redu pihtijadi u Kačarevu Ružica Grubanov iz Crepaje napravila je najukusnije i po izgledu najlepšte pihtije. Ona kaže da pihtije sprema svake godine i da u njih obavezno stavlja papke, nogice, uši i rep.

Tajna u pravljenju pihtija je u mesu koje mora da bude sveže, da se ne stavi ni mnogo začina, ni mnogo ni malo, da se kuva kad se stavi meso u šerpu, da provri I da tako vri na tihoj vatri. To se kuva jendo četiri, pet sati. Ja stavim papke I kolenicu koja je sušena da malo dobije taj miris. Kad mislim da je gotovo, kutlačom proverim, a proveravam kad vidim da se meso odvaja od kostiju, to mi je znak das u pihtije gotove.- izjavila je Ružica Grubanov.

Ružica Grubanov je članica Udruženje žena Crepajke. Osim slanih specijaliteta voli da sprema i kolače, a najomoljenije su joj vanilice.

-Naše Udruženje je stvoreno 2016. Godine, družimo se bar jendom nedeljno, pijemo kafu, ispričamo se, a ujedno idemo I na sva takmičenja. To druženje meni mnogo znači, kao I nama svima. Pojavljujemo se na svim takmičenjima, veoma nam je uspešno Udruženje, skoro na svakom takmičenju zauzimamo prvo, drugo ili treće mesto.-ističe Ružica.

Drugo mesto ove godine u spremenju pihtija zauzela je Rada Bogdanović iz Kačareva, dok je treće pripalo Đini Pešić iz Udruženja žena Etno kutak takođe iz Kačareva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena