Yunet
 

Društvo

Rezulati rada MUP-a u prethodnoj godini

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 16. januar 2023. • 15:20 •

Rezulati rada MUP-a u prethodnoj godini

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Željko Brkić istakao je danas, na konferenciji za medije u Palati „Srbija“ da je u proteklih godinu dana razbijeno i procesuirano 28 organizovanih kriminalnih grupa, zaplenjena 7,1 tona narkotika i očuvan stabilan javni red i mir.

Na konferenciji na kojoj su učestvovali državni sekretari i rukovodioci organizacionih jedinica MUP-a predstavljeni su rezultati rada ovog ministarstva u 2022. godini.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u borbi protiv organizovanog kriminala, razbili su i procesuirali 28 organizovanih kriminalnih grupa, od kojih se dve terete za teška ubistva, 10 za trgovinu narkoticima, šest za privredni kriminal, pet za krijumčarenje ljudi, tri za visokotehnološki kriminal i dve za prostituciju. Na teritoriji Republike Srbije uhapšena su 193 lica koja su osumnjičena da su bili članovi ovih organizovanih kriminalnih grupa.

Srpska policija nastavila je da jača svoj ugled u svetu, i učešćem u više međunarodnih akcija pokazala da je pouzdan partner u borbi protiv organizovanog kriminala. Značajan doprinos u toj borbi dali su i policijski službenici Policijske uprave za grad Beograd svojim učešćem u međunarodnoj akciji koja je sprovedena u saradnji sa Evropolom i policijama Holandije, Belgije i Luksemburga. Tada je zaplenjeno 115 kilograma kokaina, razbijena je organizovana kriminalna grupa i uhapšeno više lica, među kojima i šest srpskih državljana. Izdvajamo i dve akcije policija Srbije i Španije koje su realizovane u saradnji sa Evropolom kada su razbijene dve organizovane kriminalne grupe koje su se bavile uzgajanjem, pakovanjem i distribucijom velikih količina marihuane.

U borbi protiv trgovine narkoticima, prošle godine u 13.062 zaplene oduzeto je 7,1 tona narkotika i podneto 10.070 krivičnih prijava što je za 8,9 odsto više nego u 2021. godini. Otkrivena je 191 ilegalna laboratorija za uzgoj marihuane.

Što se tiče borbe protiv visokotehnološkog kriminala, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su tokom prošle godine otkrili 1.305 krivičnih dela, što je za 65,2 odsto više nego 2021. godine. U okviru stalne akcije Armagedon, koja je usmerena na suzbijanje dečije pornografije na internetu, podneta je 81 krivična prijava protiv 78 lica zbog izvršenja 101 krivičnog dela.

Ministarstvo unutrašnjih poslova posebne napore ulaže u stalnu borbu protiv korupcije, u kojoj nema zaštićenih i nedodirljivih, tako da je prošle godine podneto 635 krivičnih prijava protiv 1.109 lica. Uglavnom je reč o krivičnim delima trgovina uticajem, zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, zloupotreba službenog položaja i pranje novca. Ukupna šteta koja je naneta ovim koruptivnim krivičnim delima veća je od 9,45 milijardi dinara, dok je protivpravna imovinska korist pribavljena u iznosu većem od 6,87 milijardi dinara.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova ostvarili su značajne rezultate u zapleni akciznih proizvoda. Zaplenjeno je više od 56.000 boksova cigareta, što je skoro za 26.000 više nego u 2021. godini. Oduzeto je i 12 tona rezanog duvana, 45 tona duvana u listu, 149 tona nafte, 264 kilograma kafe i 948 litara alkohola.

Kada je reč o opštem kriminalu, tokom 2022. godine evidentirano je 68.410 krivičnih dela što predstavlja značajan udeo u strukturi svih krivičnih dela evidentiranih na teritoriji Republike Srbije, a kojih je bilo 75.219. Takođe, tokom 2022. godine evidentirano je 4.297 krivičnih dela izvršenih od strane maloletnih lica, dok je učešće maloletničkog kriminala u ukupnom kriminalu na istom nivou kao prošle godine, i iznosi 5,7 odsto.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ima nultu toleranciju prema događajima u vezi sa nasiljem u porodici i njihovim vinovnicima. Prošle godine evidentirana su 4.464 krivična dela nasilje u porodici. Policija je podnela 4.355 krivičnih prijava i izrekla 31.331 hitnu meru.

Nažalost, i pored svih napora, u okviru porodičnog nasilja i partnerskih odnosa ubijeno je 40 lica, od čega su 24 žene i 16 muškaraca. Broj ubijenih u nasilju u porodici u odnosu na 2021. godinu manji je za osam žrtava.

Policija je u prethodnoj godini, napornim i požrtvovanim radom, očuvala javni red i mir, što nije bio nimalo lak posao, imajući u vidu da je tokom 2022. godine održano više od 5.000 javnih skupova i oko 40.000 sportskih priredbi. Evidentirane su i 3.423 prijave o postavljenim bombama, koje su, kako je utvrđeno kontradiverzionim pregledima, bile lažne.

Tokom prethodne godine rad saobraćajne policije obeležile su pojačane kontrole što je rezultiralo otkrivanjem 1,3 miliona različitih prekršaja, što je za 15 odsto više u odnosu na 2021. I pored svih mera i stalnih kontrola u saobraćaju, dogodilo se 33.225 saobraćajnih nezgoda u kojima su poginule 554 osobe lica.

Uspešne rezultate ostvarili su i pripadnici Uprave granične policije koji su
sprečili više od 66.000 nezakonitih prelazaka državne granice, što je za 2,4 puta više u odnosu na 2021. U 1.021 zapleni oduzeli su više od 668 kilograma različitih vrsta narkotika, dvostruko više nego godinu ranije.

Na usluzi građanima i prethodne godine bili su pripadnici Uprave za upravne poslove koji su izdali više od 5 miliona dokumenata – 800.000 ličnih karata, isto toliko pasoša, više od 900.000 saobraćanih dozvola, oko 530.000 vozačkih dozvola. Produženo je više od 1,5 miliona registracija na tehničkim pregledima i izdato oko 16.000 oružnih listova.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nastavilo je i sa snažnom borbom protiv svih oblika protivpravnog ponašanja u sopstvenim redovima, pa je Sektor unutrašnje kontrole tokom prošle godine podneo 181 krivičnu prijavu protiv 274 osobe, od kojih su 177 policijski službenici i drugi zaposleni u MUP, a krivičnim prijavama obuhvaćeno je i 97 građana.

I prethodne godine hrabrim i požrtvovanim radom istakli su se pripadnici Sektora za vanredne situacije koji su intervenisali u 31.243 različita vanredna događaja, iz kojih je evakuisano i spaseno 1.584 osoba, što je za 311 više spasenih u odnosu na 2021. godinu. Vatrogasci-spasioci ugasili su i 24.573 požara, od kojih su 15.330 bili na otvorenom prostoru.

Ministarstvo unutrašnjih poslova kao i uvek brine o svojim pripadnicima kako bi im obezbedilo što bolje uslove za rad, pa je tako u prethodnoj godini izgrađeno šest objekata, dok je 23 renovirano. Nabavljene su nove uniforme, oprema i vozila, a u 2021. godini MUP-u su isporučena tri Erbasova helikoptera „Super pume“, kao i helikopter specijalizovan za gašenje požara Kamov K-32. Takođe, nabavljeno je 91 terensko vozilo, 107 kombi vozila, 50 putničkih automobila i 10 motocikala.

Posebna pažnja posvećena je i brizi o standardu zaposlenih, pa su tako plate u porethodnoj godini ukupno povećane za 7 odsto. U okviru Projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, koji je pokrenut na inicijativu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, u toku 2022. godine uručeno je 1.355 ključeva pripadnicima MUP-a u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu i Sremskoj Mitrovici.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova će i u 2023. godini raditi profesionalno i posvećeno u borbi protiv svih vidova kriminala u cilju očuvanja bezbednosti svih građana, kao i pravnog poretka Republike Srbije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad