Yunet
 

Društvo

Deset porodica iz Vršca dobilo sanitarni material  za opremanje kupatila

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 13. januar 2023. • 16:50 •

Deset porodica iz Vršca dobilo sanitarni material  za opremanje kupatila

Operativni plan za inkluziju Roma i Romkinja, koji je definisan u prošloj godini na osnovu analiza na terenu, podrazumeva i direktnu pomoć u cilju poboljšavanja uslova života.

Deset porodica iz romskih naselja dobile su potreban sanitarni materijal za opremanje kupatila unutar svojih kuća. Ovo je aktivnost koju realizuju članovi mobilnog tima u okviru Operativnog plana za inkluziju Roma i Romkinja, a koji je finansiran iz budžeta Grada Vršca.

– I ove godine će operativnom planom biti predviđene slične aktivnosti a sva sredstva se finansiraju iz budžeta grada Vršca u iznosu od 600 hiljada dinara za prošlu godinu, tako i za ovu godinu. Na osnovu kriterijuma i standarda sačinjene su rang liste na osnovu kojih su izabrane porodice a neki od osnovnih kriteriju bili su socijalni status porodice, broj dece i postojanje namenske prostorije za ugradnju ovih sanitarija.

– Mnogo mi znači. Petoro dece idu u školu. Hvala gradu Vršcu i hvala svima na ovoj donaciji.

Rok za završetak radova je 60 radnih dana a nakon toga komisija ponovo izlazi na teren ističe Alisa Šajn, koordinator Operativnog tima grada Vršca za Romsku manjinu.

– Mobilni tim koji je osnovao grad Vršac smo stalno na terenu i ovo smo prepoznali kao potreba kada je u pitanju oblast stanovanja. Mi smo to predvideli u našem operativnom planu za inkluziju Roma i Romkinja za prethodnu godinu, gde smo opredelili sredstva za opremanje sanitarne opreme za deset romskih porodica. Tako će isto biti i u ovoj godini, možda čak i više. Gledaćemo da obuhvatilo što veći broj romskih porodica kojima je ovakav vid pomoći potrebna, kako bi se poboljšali uslovi stanovanja. Nismo imali sredstava da finansijski podržimo i montažu sanitarija ali ćemo svakako, ukoliko bude neophodna neka finansijska pomoć, u saradnji sa Centrom za socijalni rad pokušati da, na neki način, obezbedimo novac i za tu montažu.

Opremanje sanitarnih čvorova za romska porodice samo je deo aktivnosti koje grad Vršac sprovodi. Jelena Jovanović, poslanik u Skupštini AP Vojvodine ističe da grad Vršac čini ogroman napredak za poboljšanje položaja romske nacionalne manjine.

– Bili smo u obilasku sva romska naselja i niko nismo zatekli. To je dokaz da da je veiliki broj Roma i Romkinja zaposleno u različitim državnim institucijama ali i u privatnom sektoru. To je jedna pozitivna novina kada su u pitanju romska naselja ne samo u Vršacu nego na teritoriji cele AP Vojvodine. IMAMO i nekoliko pedagoških asistenata u osnovnim školama. Smatram da je obazovanje ono što je suštinsko i jedini put da izađemo iz začaranog kruga siromaštva i bede. Vrščani su to shvatili.

Kroz ovakvu podršku poboljšaće se uslovi stanovanja socijalno ugroženim porodicama sa više dece koje žive u podstandardnim naseljima.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena