Yunet
 

Društvo

Završen projekta prekogranične  saradnje u okviru koga su analizirani voda i zemljište

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 27. decembar 2022. • 17:01 •

Završen projekta prekogranične  saradnje u okviru koga su analizirani voda i zemljište

Na završnoj konferenciji na novinare, predstavljeni su rezultati projekta „Prekogranična mreža za edukaciju i istraživanje prirodnih resursa“ koji su zajedno realizovali Reginalna razvoja agencija Južni Banat i Univerzitet iz Temišvara. Rezultati projekta pokazuju da nema prekoračenja pesticida u vodi i zemljištu na teritoriji Južnog Banata.

Projekat „Prekogranična mreža za edukaciju i istraživanje prirodnih resursa“ realizovali su Reginalana razvojna agencija Južni Banati i Univerzitet prirodnih nauka „Kralj Mihaj prvi“ iz Temišvara. U okviru projekta prikupljeno je oko 1200 uzorka zemljišta i oko 600 uzoraka vode, kaže dr Nenad Zarić, naučni saradnik Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Prema njegovim rečima zadovoljni su rezultatima jer oni pokazuju da nema prekoračenja pesticida.

U svim uzorcima kako vode tako i zemljišta rađene su analize na toksične teške metale i na različite pesticide. Naš rumunski partner radio je analize na metale, dok smo mi zahvaljujući opremi koju smo dobili preko projekta uradili analize na pesticide. Ono što je zadovoljavajuće jeste da ni u jednom uzorku nismo uočili vrednosti teških metala i pesticida koji prelaze dozvoljene granice. U uzorcima i iz Srbije i iz Rumunije uočen je balans, u uzorcima su pronađeni identični pesticidi kod njih i kod nas. Mi smo radili analizu na preko 170 vrsti pesticida, od tog broja smo samo 20-tak uspeli da pronađemo, u 10 možemo da potvrdimo koje su njihove koncentracije i možemo da potvrdimo da su samo 2 zakonski regulisana. Njihove vrednosti su od 10 do 50 puta manje od zakonske dozvoljenosti.

Projekat se bavio analizom prirodnih resursa, vodom i zemljištem, u prekograničnom regionu Južnog Banata i Temišvara. Prema rečima Nenada Zariča namera im je da nastave sa ovim projektom i da ga prošire.

Mi ćemo i u budućnosti uzimati uzorke i radićemo ovakve analize. Pored toga uzimaćemo uzorke od različitih poljoprivrednika a plan nam je da u budućnosti projekat i proširimo da radimo i hranu, pored vode i zemljišta. Takođe u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje pisaćemo neke nove projekte gde ćemo raditi kvalitet vazduha.

Završeno je i pisanje knjige smernica za poljoprivrednike u okviru projekta. Sažetak istraživanja nalazi se u knjizi smernica, kao i smernice kako održivo korisititi prirodne resurse. Projekat je relizovanj preko IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena