Yunet
 

Društvo

Sprečiti požare u zimskom periodu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 26. decembar 2022. • 19:36 •

Sprečiti požare u zimskom periodu

Tokom zimskog perioda povećava se broj požara u zatvorenom prostoru. Iz tog razloga MUP sprovodi akciju kako bi uticao na svest ljudi da budu pažljiviji kako ne bi dolazilo do požara.

Tokom hladnom period povećava se broj požara na građevinskim objektima kaže Boro Majkić, komndant vatrogasno – spasilačkog bataljona Pančevo. Najčešći uzroci nastanka požara su neispravne električne instalacije i neodržavanje dimnjaka i njihovo ne čišćenje pred početak grejne sezone.

Dimnjake bi trebalo svake godine pred početak grejne sezone očistiti, od naslaga čađi i smole. Takođe treba voditi računa koliko električnih uređaja se uključuje istovremeno na našu električnu instalaciju. Treba voditi računa da grejalice ne ostavljamo bez nadzora a ako ih koristimo duži period da ih ne ostavljamo u blizini delova nameštaja ili naše odeće koji vrlo lako mogu planuti a onda vrlo lako dolazi do požara koji može da zahvati veću površinu. – istakao je Boro Majkić – komandant vatrogsno – spasilačkog bataljona Pančevo.

Kako bi se sprečili požari veoma je važno da se građani odgovorno ponašaju i preduzmu određene koraka ako do požara ipak dođe naglašava Majkić.

Svaki požar je na početku vrlo mali i mi treba da pokušamo, ako je to bezbedno za nas da taj požar ugasimo. Ako se radi o požaru na električnim instalacijamo prvo se mora voditi računa da isključimo električnu energiju. Na taj način ćemo sprečiti širenje požara i omogućiti bezbedno gašenje kada vatrogasci dođu. Ako je požar većeg obima, a pre napuštanja prostorije, jer najvažnije je da brzo i bezbdno napustimo prostoriju u kojoj je požar, treba zatvoriti vrata i sprečiti požar da se brzo širi. To će omogućiti da vatrogasi lakše ugase požar i naravno pozvati 193, a mi ćemo doći veoma brzo. – ističe Majkić.

Vatrogasno – spasičaki bataljon Pančevo imao je proteklih dana intervencije. Ipak prema rečima Bore Majkića, taj broj nije veći u odnosu na predhodne godine i broj intevencija je u skladu sa godišnjim prosekom.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena