Yunet
 

Društvo

Konstitutivna sednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 17. decembar 2022. • 12:28 •

Konstitutivna sednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine

U prostorijama Skupštine AP Vojvodine u Novom Sadu konstituisan je novi, peti saziv Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine , a većinskom odlukom članova za predsednicu je izabrana Dušanka Petrak iz Kovačice.

Na kostitutivnoj sednici Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine održanoj u prostorijama Skupštine AP Vojvodine u Novom Sadu prisustvovalo je 28 od 29 izabranih članova, kojim je na ovom zasedanju potvrđen mandat. Ujedno je i predloženo da se odmah po konstituisanju održi prvi radni sastanak koji je jednoglasno i potvrđen.

Svojim prisustvom podršku je pružio i Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov. On je ujedno i čestitao na uspešnim izborima i poželeo uspešan rad uz jedno odgovorno delovanje svih članova nacionalnog saveta.

Posle konstitutivne sednice održana je i prva redovna sednica novog saziva članova Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine na kojem su za predsednicu izabrali Dušanku Petrak, direktorku Centra za socijalni rad u Kovačici, koja je ujedno i nositeljka izborne liste “I nasleđe i budućnost” . Od 28 prisutnih članova Nacionalnog saveta za je glasalo 27, dok je jedan glasački listić bio prazan.

Ona se tom prilikom zahvalila svim dosadanjim članovima za uspešno realizovanje svih aktivnosti. Novoizabranim članovima je poželela uspešan početak, u nadi da će zajedničkim snagama savladati sve prepreke i razvijati slovačku kulturu, tradiciju radi lepše i bolje budućnosti.

Podsećanja radi na izborima za nacionalne savete koji su održani 13. novembra ove godine Slovačka nacionalna manjina najveću podršku dala je listi “I nasleđe i budućnost” koja je osvojila 39,86 odsto, odnosno 12 mandata, na drugom mestu sa 10 mandata bila je “Matica Slovačka u Srbiji”, dok je na trećem mestu sa 7 mandata bila lista “Slovaci zajedno”.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad