Yunet
 

Društvo

Vršac: Obeležen Dan ujedinjenja Rumuna

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 30. novembar 2022. • 17:59 •

Vršac: Obeležen Dan ujedinjenja Rumuna

U organizaciji rumunskog konzulata u Vršcu, održan je svečani prijem povodom 1. decembra, Dana rumunskog ujedinjenja. Rumunija svoj Nacionalni praznik, Dan rumunskog ujedinjenja, slavi u znak sećanja na 1. decembar 1918. godine kada se Transilvanija ujedinila sa Kraljevinom Rumunijom, a Basarabija i Bukovina vraćene u njene granice.

U Vršcu, u prisustvo visokih zvaničnika, predstavnika države Rumunije, Rumunske pravoslavne crkve, zvanica iz kulturnog, političkog i javnog života, obeležen je Dan velikog ujedinjenja- najveći nacionalni praznik koji se obeležava u Rumuniji. Prisutnima se obratio George Dinu, konzul Republike Rumunije u Srbiji.

“ Želim svima da najpre čestitam ovaj veliki praznik, koji je jednako važan u Rumuniji i među svim Rumunima koji žive van granica svoje matične zemlje. Ovo je veliki i svečan dan za sve nas. Moram da pre svega pohvalim sve aktivnosti našeg Rumunskog življa u Srbiji koji se trude da očuvaju tradiciju, kuluturu i baštinu Rumunskog naroda. Moram da naglasim da imamo odličnu saradnju sa GradomVršcem i njegovim predstavnicima koji jednako učestvuju u svim našim programima i da bez njihove pomoći i kvalitetnog suživota ne bismo mogli da sprovedemo sve naše aktivnosti, rekao je George Dinu, konzul Republike Rumunije u Srbiji.

Ispred grada Vršca prisutne je pozdravila Dragana Mitrović, gradonačelnica Vršca.

Negovanje različitosti i bogatsva multinacionalne sredine kao što je Vršac sa svojom okolinom zapravo predstavlja istorijsku i kulturnu baštinu. Rumunija svoj Nacionalni praznik, Dan rumunskog ujedinjenja, slavi u znak sećanja na 1. decembar 1918. godine kada se Transilvanija ujedinila sa Kraljevinom Rumunijom, a Basarabija i Bukovina vraćene u njene granice.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad