Yunet
 

Društvo

Rad sa decom i mladima daju novu energiju

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 29. novembar 2022. • 12:00 •

Rad sa decom i mladima daju novu energiju

Sistematski pregledi iz sportskih klubova iz Alibunara i okolnih sela obavljaju se u Domu zdravlje Alibunar. Specijalista Opšte medicine doktorka Mira Pavlović Kovačević kontroliše zdravstveno stanje sportista.

Rad sa decom i mladima daju novu energiju, posebno kada dolaze deca koje se bave sportom i neophodni su redovni sistematski pregledi. Rad sa mladima je lepši deo posla doktorke Mire Pavlović Kovačevič lekara specijaliste u Domu zdravlja Alibunar. Ističe da su nam deca koja se bave sportom uglavno zdrava a problemi koje se javljajlu prilikom odrastanja ipak se lepo rešavaju.

„To je mladost to je zdravlje i da novu energiju, meni su opredeljeni svi sportisti bez obzira kojim sportom se bave. Kada su mala deca u pitanju sarađujem sa pedijatrima to su šestomesečni pregledi gde naše sporiste pratimo. Tu je oko 800 kartona sportista pratimo ih kako oni rastu i razvijaju se imamo dosta klubova, stonotenisera , košarkaša, karatista“, kaže doktorka Pavlović.

Sistematski pregledi dece koja se bave sportom su obavezni i neophodni iako su nam deca uglavnom zdravlja postoje neke anomalie koje se moraju korigovati i lečiti na vreme.

„Pronađu se tu i neke anomalije to su uglavnom funkcionalni šumovi ali se posle razvoja gube. Lepo se usmere onda pedijatru, pedijatar kardiologu i leči se kako bi se sprečila veća problematika. Imam više problema sa omladincima koji netreniraju, puše i mi se borimo, čak i hipertenzije, gojaznost“, navodi doktorka.

Savremene bolesti današnjice nezaobilaze ni mlade zato je važno da pre svega bolesti koje izazivaju zavisnost treba lečiti. Konzumiranje duvana i drugih pomagala za koje se neopravdano govori da pomažu odvikavanje od pušenja treba izbegavati .Zdrave navike u ishrani takođe se stiču od detenjistva kako ne bi došlo do gojaznosti koja sa sobom donosi zdravstvene probleme.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena