Yunet
 

Društvo

„Informisanje u medijima na jezicima nacionalnih zajednica nacionalnih manjina u Banatu”

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 25. novembar 2022. • 17:28 •

„Informisanje u medijima na jezicima nacionalnih zajednica nacionalnih manjina u Banatu”

U prostorijama Mesne zajednice u Kovačici održana je tribina pod nazivom „Informisanje u medijima na jezicima nacionalnih zajednica nacionalnih manjina u Banatu”. Tribina je održana uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje.

Na tribini u Kovačici su bili prisutni novinari i medijski profesionalci sa radija, televizije, iz štampe i sa portala. Bili su tu novinari iz redakcija na rumunskom, slovačkom, mađarskom i sprskom jeziku, kao i predstavnici organa za informisanje Romskog nacionalnog saveta. Prema rečima direktorke TV Kovačica Nevene Gligorijević Bugarčić, na tribini se razgovaralo o izazovima u informisanju na jezicima nacionalnih zajednica i adekvatnim kadrovima za rad u redakcijama kao i o finansiranju medija.

Nevena Gligorijević Bugarčić

v.d. direktora RTV OK

– Naši gosti danas su bili i mediji čiji su izdavači nacionalni saveti. Redakcije sui male priliku da ostvare sjajne kontakte. Smatram da ćemo na takav način uspeti da unapredimo rad naših medija, da ćemo se umrežiti i da ćemo na taj način postati mnogo snažniji. Domaćin susreta je portal Oko info, čiji je izdavač Udruženje građana “Oko info” iz Kovačice a glavni medijski pokrovitelj je TV Opštine Kovačica i nama je velika čast što smo imali prilike da ugostimo sve ove novinare. Verujem da je ovo samo početak jednog divnog i dugog prijateljstva.

Učesnici su se složili da je ovakvih susreta nedostajalo prethodnih godina, da ih ubuduće mora biti češće i više, jer se kroz razmenu iskustava puno toga može naučiti, ali i razrešiti neke dileme koje svaki od medija u svom radu ima.

Eleonora Horvat, dopisnik mađarske redakcije RTV-a iz Zrenjanina

– Veoma je važno da se nađemo, da na jedno mestu govorimo o našim problemima i izazovima sa kojima se susrećemo svakog dana na terenu. Manjinsko izveštavanje donosi posebne izazove, ali još je teže kada se radi na ti regijama gde te manjine nisu toliko prisutne. Teško nam je naći adekvatnog sagovornika za svaku temu. Bitno je da govorimo o tim problemima i da pomognemo jedni drugima, možda da razmenimo kontaktem i priče. Bitno je da ljudima predstavimo priče na najbolji način, da i oni znaju ko smo mi novinari, i da ih ohrabrimo da se i oni nama obrate sa nekom zanjimljivom temom ili sa problemima sa kojima se suočavaju.

Nevena Gligorijević Bugarčić, direktorka RTV OK Kovačice rekla je da je zahvaljujući Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i informisanje Kovačica bila centar susreta manjinskih i lokalnih medija Banata.

– Okupili smo sve relevantne medijske radnike, razgovarali smo o onome što nas čeka u budućnosti s obzirom na to da se i mediji menjaju i okreću se ka digitalnim platformama što je svakako izazov za sve medije koji funkcionišu kako na nacionalnom, regionalnom, lokalnom tako i na nivou nacionalnih manjina.

Uvek će postojati potreba za informacijom, a na medijima je da prate tehnološka dostignuća i osluškuju potrebe svojih čitalaca i gledalaca kako bi im na adekvatan način pružili istinite i tačne informacije na različite teme.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena