Yunet
 

Društvo

Zahvaljujući Gradu, Tehnička škola nabavila  nove ormane za pripremnu laboratoriju

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 22. novembar 2022. • 16:45 •

Zahvaljujući Gradu, Tehnička škola nabavila  nove ormane za pripremnu laboratoriju

Zahvaljujući sredstvima koja je obezbedio Grad Pančevo, Tehnička škola „23.maj“ kupila je 5 ormana za pripremnu laboratoriju u koja se odlažu opasne materije koje se koriste u nastavi. Na taj način je obezbeđen kvalitetniji i sigurnji rad kako profesorima, tako i učenicima škole. Za ovu namenu grad je izdvojio 500 hiljada dinara.

U okrivu lokalnog akcionog plana Grad Pančevo sprovodi 9 mera, među kojima je i poboljšanje konkurentnosti srednjih škola putem opremanja kabineta. Ove godine je Tehničkoj školi „23.maj“ dodeljeno 500 hiljada dinara za opremanje pripremne laboratorije.

„U okviru lokalnog akcionog plana zapošljavanja, Grad je izdvojio 13 ipo miliona dinara u ovoj godini i ukupno sprovodimo 9 mera. Jedna od mera je poboljšanje konkurentnosti srednjih škola putem opremanja kabineta. U poseti smo Tehničkoj školi gde možemo da vidimo laboratoriju opremljenu ventilacionim uređajima, zato što se radi o opasnim materijama i bilo je neophodno da samu laboratoriju uredimo i opremimo sa ventilacionim uređajima da bezbednost bude na najvišem nivou“, rekao je Milenko Čučković, gradski većnik za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

Grad Pančevo pomaže školama kako bi one poboljšale kvalitet nastave, rekla je Tatjana Božić, većnica za obrazovanje, prilikom obilaska Tehničke škole. Ona je dodala da škola ima 842 učenika, 10 obrazovnih profila u 4 područja rada. „Kao što znate grad svake godine izdvaja sredstva za opremanje kabineta, ove godine je opremio 1 kabinet tehničke škole i nama je pre svega važna bezbednost dece, ali i kvalitetna nastava i kvalitetan način rada“, navela je Božić.

Uslovi u kojima su do nedavno u pripremnoj laboratoriji stajale opasne materije nije zadovoljavao kriterijume rada. Zato su u školi odlučili da kupe 5 ormana namenjih upravo držanju hemikalija.

„Ovde se vrši priprema hemikalija za vežbe odavde se prenosi sve u druge laboratorije po potrebi. Imamo sada ove nove ormane i nama je mnogo olakšan rad, to su ormani po standardu za hemikalije isključivo, namenjeni su baš za držanje opasnih materija i mnog nam je lakše. Životna sredina nam je mnogo poboljšana, jer mi smo ovde radili u jednom isparenju, tu je i grejanje i prozori su bili loši. Sada je mnog bolje, mnog lakše i organizovanjije sve“, istakla je Maja Ninković – laborant u tehničkoj školi „23.maj“.

Jasna Milićev, direktorka Tehničke škole „23.maj“ je rekla da ovi ormani mnogo znače, pre svega zato što otrovnu materiju sprovode u otvoren prostor, tamo gde neće zagađivati okolinu.

„Učenici su pre svega bezbedni, a bezbedna je i sama škola, lakše se diše u njoj a to je ono što je nama i najvažnije“, navela je Milićev.

Učenici koji u okviru svojih smerova imaju i praktičan rad u laboratorijama kažu da im je sada jednostavnije i preglednije kada dolaze da uzmu materijal za nastavu.

Nema više neprijatnih mirisa i lepeše je ovako kako profesorima, tako i nama đacima, kaže učenica trećeg razreda Tehničke škole.

Lakše je mnogo zato što sada ima ventilacija i nema tih isparenja i bolje se osećamo, kaže učenik treće godine Tehničke škole.

U Tehničkoj školi ističu da je neophodno kupiti još ovakvih ormana kako bi se sav mateijal koji se koristi u laboratorijama adekvatno odložio i da će zato ponovo konkurisati za dobijanje sredstava od grada.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena