Yunet
 

Društvo

Igračke napravljene amigurumi tehnikom najbezbednije za decu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 22. novembar 2022. • 17:03 •

Igračke napravljene amigurumi tehnikom najbezbednije za decu

Ljubitelji rukotvorina uvek rado nauče neku novu tehniku ​​uz pomoć koje se dobijaju lepi i udobni predmeti za domaćinstvo. Tehnika amigurumi postala je zanimljiv i popularan trend u poslednje vreme. Ovom tehnikom bave se i žene iz Aktiva žena iz Opova.

Amigurumi tehnika postala je veoma popularna među ljubiteljima izrade stvari vlastitim rukama. Posebna draž takvih igračaka je njihova minijaturna veličina. Amigurumi za početnike je vrlo jednostavan a temelji se na običnom pletenju. Milanka Ivanović, članica Aktiva žena iz Opova ovom tehnikom se bavi duži niz godina.

„To je japanska tehnika. Kod nas bi to rekli mrtvi bod. Ova tehnika je sada veoma zastupljena. Veoma je interesastno za decu, jer su igračke bezbedne i mekane. Dete može da se igra a da se ne povredi. Ima sigurne oči koje se lepo stave i kopča. Pošto su deca radoznala i čupkaju, to ne može da se izvadi. Može da se pere u mašini, ne gubi ni boju ni oblik ni veličinu“ kaže Milanka.

Igračke se rade po šemi koje članice ovog aktiva pronalaze na internetu. Iz šeme se može videti koliko petlji treba napraviti, gde plesti sa i bez iglica, koliko puta ponoviti ovu ili onu kombinacijum kaže Milanka Ivanović.

–„Kada bi se radilo bez šeme, jedna ruka bi bila kraća, jedna deblja, jedna duža, međutim na internetu postoje šeme koje mi pratimo. Ja sve to prenosim na papir i onda radim. Uglavnom budem sama dok to radim jer mora da se broji. Ako se priča onda se pogreši, pa mora da se para. Ovako kada sedim sama i radim, onda sve bude kako treba, objašnjava Milanka.

Milanka kaže da je ovu tehniku naučila zbog svoje unuke, koja voli da se igra sa plišanim igračkama, a do sada je napravila puno igračaka .

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena