Yunet
 

Društvo

Gradonačelnik Stevanović apelovao na prevoznike da preispitaju cene karata za Beograd

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 25. oktobar 2022. • 13:50 •

Gradonačelnik Stevanović apelovao na prevoznike da preispitaju cene karata za Beograd

Gradonačenik grada Pančeva Aleksandar Stevanović je povodom poskupljena karte Pantansporta na relaciji Pančevo Beograd apelovao na preduzeće da još jednom preispitaju odluku, i cenu prilagode vremenu u kojim se nalazimo.

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović je istakao da grad Pančevo uvodeći privatnog partnera pre svega je uveo parnera u objavljanju javne funkcije na teritoriji grada. To se odnosi na linijski prevoz unutar gradskog i prigradskog saobraćaja koja je zakonska obaveza lokalne samouprave.

– Zakonska obaveza u tom smislu koja nama kao gradu, po zakonu komunalnoj delatnosti, omogućava da mi, odnosno Skupština grada Pančeva daje saglasnost i utvrđuje cenu karata i pojedinačnih i unutar samog autobusa i cenu kazne ukoliko neko nema kartu, ali i cenu mesečne karte za određene kategorije. Tu mislim na radničke karte, na karte za đake i studente, a mi kao grad obzirom da smo dobrim javno privatnim partnerstvom uspeli da napravimo uštede u odnosu na ono što je bilo kada je tu delatnost u našem gradu obavljao ATP Pančevo kao javno preduzeće, mi smo 13 kategorija naših sugrađana uveli kao kategoriju koja ne plaća, odnosno njihova vožnja na teritoriji grada je regresirana od strane grada i oni ne plaćaju tu kartu. Tu je obuhvaćeno oo 28 hiljada penzionera i još nekoliko hiljade ljudi kojie su određene kategorije.

Međumesni saobraćaj nije zakonska obaveza, odnosno Skupština grada Pančeva nema niti mogućnost niti obavezu da daje saglasnost i usvoji koja će biti visina cene karte. To je jedino isključivo pravo privatnog partnera koju tu liniju vozi kao komercijalnu liniju, istakako je Stevanović.

– Pored privatnog partnera koji obavlja javnu funkciju gradu Pančevu, na relaciji između Pančeva i Beograda sa polascima sa AS u Pančevu i sa stajališta koja su za to određena, još 6 ili 7 privatnih društava saobraća na ovoj liniji. Cena karte je usaglašena, svi imaju istu cenu karte i to je nešto što diktira tržište. Grad Pančevo sa tom cenom nema ništa.Netačna je informcija da grad Pančevo ne regresira prevoz studenata koji imaju prebivalište na teritoriji grada Pančeva, a idu u Beograd da studiraju.Svake godine grad Pančevo učestvuje na konkursu AP Vojvodina sprovodi, i po tom konkursu obezbeđuje sredstva, plus sredstva koje mi iz budžeta izdvajamo za regresiranja studenata, ne privatnih firmi, ne pravnih lica, nego studenata.Ove godine na taj novac ostvarilo je pravo 290 studenata koji su ispunili uslove koji su propisani javnim pozivom i oglasom da se oni jave nama, a mi učestvujemo na konkursu u AP Vojvodini.Ono što mogu da kažem, za 2022. godinu svaki student kvartalno dobije 2160 dinara, što moram da kažem da možda i nije nepto veliko, i želim da najavim da mi za 2023. godinu iz budžeta grada Pančeva planiramo veći iznos sredstava kako bi pomogli studentima koji su redovni, koji upisuju prvu godinu fakulteta, koji su na budžetu, koji ne ostvaruju pravo na dom i na studentski kredit ili stipendiju, da njima olakšamo da oni mogu da se bar u tom delu rasterete, da jedan deo njihove karte preuzme grad Pančevo plaćanjem te karte, ali opet podvlačim da regresiranje ide isključivo studentima, a ne privatnim firmama.

Gradonačelnik Stevanović je istakao da grad Pančevo vodi računa kako o studentima tako o svakom svom stanovniku.

– Mislim da jedna velika grupa naših sugrađana, možda izmanipulisana na društvenim mržama od strane nekih lica koja pokušavaju svaku temu da ispolitizuju i izazovu nemir i nestabilnost u našem gradu. Želim da pozovem sve da u ovom periodu koji je izuzetno težak, mi smo prošle nedelje imali sednicu Skupštine grada, na kojoj smo rebalansom budžeta uspeli da prepakujemo naš budžet, da obezbedimo mogućnost i stabilnost za tešku zimu koja nas čeka, ali smo uspeli da nastavimo investiciju i razvoj našeg grada. Sada se opet pojavljuje neka prilika koja može da dovede do toga da imao neku nestabilnost.

Gradonačelnik je takođe apelovao na preduzeća da još jednom preispituju cenu karte.

Apelujem na sve prevoznike koje saobraćaju na toj liniji da preispitaju odluku i da prilagode cenu ovom vremenu u kojim se nalazimo jer vreme je zaista teško. Mislim da ne treba da se grupišemo, nego da budemo zajedno.

Grad Pančevo svake godine učestvuje na konkursu AP Vojvodina, i po tom konkursu obezbeđuje sredstva, plus sredstva koja se izdvaja iz budžeta grada za regresiranja studenata, ističe Stevanović

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena