Yunet
 

Društvo

Međunarodna konferencija „Savremeno upravljanje vodama: Izazovi i pravci istraživanja“

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 20. oktobar 2022. • 17:03 •

Međunarodna konferencija „Savremeno upravljanje vodama: Izazovi i pravci istraživanja“

Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ u SANU je organizovao dvodnevnu Međunarodnu konferenciju „Savremeno upravljanje vodama: Izazovi i pravci istraživanja“ posvećen obeležavanju 75 godina uspešnog rada te ustanove. Generalni direktor Instituta profesor Dejan Divac rekao je da su teme kojima se bave učesnici konferencije u svojim naučnim radovima zanimljive i aktuelne.

Povodom obeležavanja 75 godina postojanja Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“, institut je organizovao dvodnevnu konferenciju na kojima će biti izložene aktuelne teme upravo iz ove oblasti. Kako je rekao direktor instituta profesor doktor Dejan Divac neke od tih tema biće upravljanje kvalitetom voda, upravljanje rizikom od poplava, kao i minimalizovanje štetnog dejstva voda. Divac je najavio da će u fokusu konferencije biti brane, jer su one najbitniji vodoprivredni objekti pomoću kojih se formiraju akumulacije, koje su srce vodoproivrede i služe za upravljanje neravnomernim protokom voda.

Predsednik SANU Vladaimir Kostić ,istakao je otvarajući naučni skup, da je za njega Institut „Dr Jaroslav Černi“ jedna od ključnih ustanova, poput Instituta „Vinča“ i „Mihajlo Pupin“.

Doktor Saša Lazović, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog istakao je značaj Instituta “Jaroslav Černi” kao vodeće istituciju u oblasti kojom se bavi.

Dekan Građevinskog fakulteta u Beogradu profesor Vladan Kuzmanivić naveo je da veza Građevinskog fakultete i Instituta datira od osnivanja „Černog“.

Direktor instituta Dejan Divac je na početku konferencije rekao da je Institut nastao pre 75 godina na inicijativu SANU kao Hidrološki institut SANU, a istovremeno je i vlada tadašnje Jugoslavije osnovala Hidrološki zavod. Dodao je da je nakon smrti dr Jaroslava Černog, koji je bio jedan od vodećih strucnjaka u Zavodu, ta ustanova dobila njegovo ime, a zatim su se 1953. godine dve ustanove spojile u sadašnji Institut „Dr Jaroslav Černi“.
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena