Yunet
 

Društvo

Udruženje žena „Bakice“ iz Uzdina organizovale izložbu u Domu kulture „Doina“

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 11. oktobar 2022. • 14:00 •

Udruženje žena „Bakice“ iz Uzdina organizovale izložbu u Domu kulture „Doina“

Udruženje žena „Bakice“ iz Uzdina organizovale su izložbu u prostorijama Doma kulture „Doina“. Vredne žene su izožile deo rumunske nošnje, ali i ručne radove. Izložbu je svečano otvorio Daniel Magdu, predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine.

Udruženje žena “Bakice” iz Uzdina više od jedne decenije bavi se očuvanjem ručnih radova, nošnje i običaja Rumuna koji žive u ovom banatskom selu. Proteklog vikenda u holu Doma kulture “Doina” otvorena je izložba narodne nošnje i ručnih radova.

– Izložile smo ćilime, natikače i još neke tkane stvari,a takođe smo donele i vezane stoljnake. Imamo i obučene lutke u narodnu nošnju. Jedna je obučena kao devojka u odelo za praznike a imamo i ženu koja ima maramu na glavu i sa njom je jedan muškarac koji je obučen u vezenu košulju košulju i pantalone. – istakla je Ana Boier, predsednica Udruženja žena “Bakice” Uzdin.

Izložbu “Bakica” je svečano otvorio Daniel Magdu, predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, koji je istakao:

– Udruženje žena “Bakice” je udruženje na koje smo posebno ponosi. One nas na najbolji način predstavljaju po celoj Srbiji ali i po Rumuniji i hvala im na tome. Uzdinske “Bakice” su inspirisale i druge žene, iz drugih rumunskih sela da osnuju udruženje i da na taj način promovišu njihov rad, ali i kulturu i tradiciju rumuna. Hvala ovim vrednim ženama na uloženi trud i uveravam vas da ćete uvek imati podršku Nacionalnog saveta rumunske nacionane manjine.

Rumunska narodna nošnja, koja se više skoro i ne izrađuje, poznata je po bogatom koloritu. O čuvanju odeće svojih predaka u selu Uzdin brine Udruženje žena „Bakice” koje se predstavljaju na raznim manifestacijama.

– Za vreme pandemije nismo ništa radile. Sada smo se skupile i uspele smo da putujemo. Išle smo na svim manifestacijama gde smo bile pozvane. Predstavile smo se na manifestacijama u Srbiji ali i u Rumuniji. Sada nam je sezona manifestacijama završena, ali planiramo da organizujemo još neke manje manifestacije sa decom za praznike, da se družimo sa njima. Planiramo da vezemo neke haljinice i bluzice za decu. Nama je teško ako prekinemo naše aktivnosti tako da je najbolje da to nastavimo. Ako nas negde pozoviu, nećemo propustiti manifestaciju. – rekla je Boier.

U okviru ovog udruženja otvorena je i Etno kuća u kojoj se nalaze autetntični predmeti koji su nekada korišćeni u rumunskom domaćinstvu. Udruženje čini oko 20 članica. Sastaju se jednom nedeljno, a česti su gosti i drugih udruženja. Ove vredne žene organizuju i brojne literarne susrete, pesničke večeri, ali i druge brojne maifestacije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena