Yunet
 

Društvo

Obeležena seoska slava Kirvaj u Hajdučici

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 9. oktobar 2022. • 16:09 •

Obeležena seoska slava Kirvaj u Hajdučici

Godišnjim koncertom Kulturno- umetničkog društva Bratstvo iz Hajdučice obeležena je seoska slava Kirvaj. Tokom programa nastupili su i gosti iz KUD „Suncoktret“ iz Padine. Oba Kulturno umetnička društva priredila su publici veče za pamćenje.

Za meštane jednog sela, nekada davno, bio je veoma značajan datum, kada se obeležavala seoska slava Kirvaj. Nekoliko dana, pa i nedelja, pre kirvaja meštani su detaljno sređivali dvorišta a neizostavano je bilo i krečenje kuće. Kada je došao taj značajan dan bilo je to mesto susreta porodice, ali i rodbine koja je dolazila iz drugih mesta na slavu. Posle svečanog bogosluženja u crkvi svi su se porodično okupljali i družili ističe Rozalija Huđec iz Hajdučice.

Vremena su se promenila ali kako je izgledala priprema za kirvaj pokazali su nam čalanovi KUD “Bratstvo”. Na sceni su nastupile i žene iz Hajdučice koje su oživele stari običaj kljukanja guski a deca su ih pratila igrom i pesmom.

U drugom delu programa nastupio je KUD „Suncokret“ iz Padine. Starija dečja folklorna grupa izvela je koreografiju „ Četiri guske bele“ .

Stariji calnovi odigrali su dve koreografije Kominkova kafana i kako je to nekada bilo kada je dolazio voz u Padinu. Na ovakvim gostovanjima stiču se nova iskustva i rađaju nova prijateljstva I to je nešto što zbližava ne samo decu već i odrasle ističe predsednica KUD Suncokreti Ana Halaj.

Da muziku i pesmu treba osetiti dušom pokazali su Pavel Hološ i Vladimir Halaj. Pavel Hološ nastupa više od 25 godina. Poznat jr po izvodjenju slovačkih narodnih pesama na brojnim festivalima i koncertima. Vladimir Halaj poslednju godinu prati ga na harmonici ali i nastupa kao solo muzičar. Kako kaze Svira srcem i oseća dušom.

Koncert se zavrsio himnom Slovaka iz dijaspore „ Po nábreží koník beží.“

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena