Yunet
 

Društvo

Mnogo aktivnosti u oktobru za Udruženje žena  Kovačica

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 7. oktobar 2022. • 17:40 •

Mnogo aktivnosti u oktobru za Udruženje žena  Kovačica

Udruženje žena iz Kovačice veoma je aktivno ovih dana. Posle obeležavanja Kovačičkog oktobra prošlog vikenda, tokom ovog meseca očekuje ih veliki broj manifestacija. Pozivaju mlade ljude da im se pridruže i nauče ručne radove.

Udruženje žena iz Kovačice je nastarije Udruženje žena u Srbiji koje postoji još od 1920 godine, koje nije prekidalo svoj rad. Trenutno Udruženje ima oko 40 članica koje su veoma angažovane u svom mestu. Do kraja godine očekuje ih veliki broj manifestacija i druženja sa članicama drugih Udruženja iz njihove opštine ali i cele Vojvodine.

Kovačički oktobar je prošao to je bilo sad prvog vikenda u mesecu oktobru. Sada 9. Oktobra imamo manifestaciju „Raspevani dragulji„, zatim 15. imamo radionicu na kojoj ćemo praviti medenjake. U nedelju 16.10 imao u Crepeju manifestaciju posvećenu sitnim kolačima, gde se žene ne takmiče već je bitno druženje. Trebali smo da idemo u Gradišku, ali ne možemo da stignemo. 29. Oktobra ponovo ima manifestacija Raspevani dragulji, i tu dolaze deca iz cele Vojvodine.

Udruženje je uvek otvoreno za prijem novih članica i pozivaju ih da im se pridruže. Ana Stano smatra da mlada osobas treba da zna da kuva tradicionalna jela, kao i da treba da nauči ručni rad.

Mi imamo saradnju sa Gimnazijom. Devojke i momci su se prijavili da uče da vezu. Poručila bih mlađima iz Kovačice ili drugog mesta da nauče vez, to ostavljaju svojim potomcima, kao što su meni ostavile mama i baba. I da uče da kuvaju ta starinska jela, i da prave kolače, da se to ne zaboravi. U Udruženju žene i štrikaju i to mogu da nauče. Jer možda jednog dana neko bude želeo da nauči a neće imati od koga.

Članice Udruženja žena Kovačica okupljaju se u svojim prostorijama u centru Kovačice svakog ponedeljka i petka u popodnevnim časovima. Osnovni cilj im je da očuvaju tradiciju i naseleđe Slovaka koji žive u ovom delu Banata

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena