Yunet
 

Društvo

U Domu omladine svake nedelje tribine  pod nazivom “Naučni četvrtak”

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 5. oktobar 2022. • 16:33 •

U Domu omladine svake nedelje tribine  pod nazivom “Naučni četvrtak”

Od. 6. Oktobra počinje ciklus tribina u Domu omladine pod nazivom “Naučni četvrtak”. Organizatori tribina su Dom omladine Pančevo i Reginalni centar za talente. Tribine će se održavati četvrtkom od 20 sati i 15 minuta u malom klubu.

Od ove nedelje u Domu omladine Pančevo svakog četvrtka biće održavane tribune na kojima će članovi Reginalnog centra za talente “Mihajlo Pupin” ali i predavači iz drugih institucija razgovarati sa zainteresovanima o nauči, filozofiji, antropologiji, hemiji, fizici i drugim temama.

Glavni cilj je da predstavimo to što imamo, da se pomerimo od te sfere muzike i filma, da malo predstavimo nauku, da imamo mlade talente koji se bave naukom i da približimo nauku onima koji se njome ne bave. Tribine su svakog četvrtka od 20.15 sati, Doma omladine u ulici Svetog Save broj deset u prostorijama malog kluba.

Prva tribina biće održana 6. Oktobara i biće posvećena istoriji. Predavač, Nikola Koneski, mentor u Reginalnom centru za talente kaže da će predavanje biti interaktivno.

Govorićemo o tome šta je zapravo istorija budući da mnogi naši potencijalni posetioci ne znaju šta je zapravo istorija. Govorićemo o suštini istorije, o dubini istorije, o terminu, jer istorija nije samo memorisanje podataka, videće se šta istoričari rade sa podacima, jer se istorija bavi upotrebom podataka u različitim situacijama i okolnostima. Naši posetioci će se upoznti sa malo drugačijom istorijom od one koju su upoznali u osnovnim i srednjim školama. Dakle upoznaće se sa istorijom kao naukom i sveobuhvatnim pojmom istorije.

Organizatori najavljuju će će naredne nedelje tema tribune biti tajne mozga. Do kraja oktobra biće održano predavanje o književnosti, a biće prikazan i film autora Bojana Vojnova.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena