Yunet
 

Društvo

Pravilnom upotrebom pesticida do čistijeg Kraljevca

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 24. septembar 2022. • 15:58 •

Pravilnom upotrebom pesticida do čistijeg Kraljevca

Udruženje Sportskih ribolovaca “Deliblatsko jezero”, Institut za regionalni razvoj “Novi Sad” organizatori su projekta “Zajedno za naš Kraljevac” koji se realizuje kroz radionice i predavanja kako zaštiti prirodna bogatstva ovog kraja. Projekat finansira EU za tebe.

U sklopu projekta “Za naš Kraljevac” na Specijalnom rezervatu prirode “Kraljevac” održane su radionice i predavanja sa fokusom na to kako očuvati ovo područje. Glavna tema bio je uticaj pesticida, odnosno nepropisno odlaganje ambalaže u ovom delu Deliblata.

Ovde su i volonteri mladih istraživača koji su nam pomogli da raskrčimo eko stazu koja je već postojala, postavilei smo eko table i popodne će biti i radionica eko škola za najmlađe, da pokušamo da i njima podignemo svest o tome koliko je važno da se neke stvari očuvaju i da im skrenemo pažnju na sve vrednosti koje ovaj rezervat ima – objasnila je Milica Živković, koordinatorka projekta “Zajedno za naš Kraljevac”.

Jedan od predavača na ovom projektu bio je i Miloš Ajković sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad. On je kroz stručna predavanja ukazao na opasnost od pesticida kada se nepropisno koriste.

Mi smo ovde uradili jedno interesantno istraživanje na temu ostataka pesticida u jezeru Kraljevac i došli smo do iznenađujućih saznanja, a to je da smo pronašli neke pesticide koji se ne koriste više od 10 godina, a nalaze se u granicama većim od dozvoljenih vrednosti. Na taj način učestvuju u čitavom lancu ishrane i na kraju dolaze i do čoveka. Svesni smo da su svuda oko nas njive i da poljoprivrednici koristeći svoje iskustvo upotrebljavaju ono što smatraju adekvatnim, na taj način prave greške što se tiče doza, opreme, prskanja. Tu smo da pomognemo poljoprivrednicima, da ih edukujemo kako bi oni promenili svoje navike i na taj način sačuvali životnu sredinu – istakao je Miloš Ajković sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

Aleksandar Sarmaš, upravnik SPC “Kraljevac” istakao je značaj očuvanja ovog rezervata kao i svih onih prirodnih bogatsava koje imamo u Srbiji.

Čuvanje ovakvog rezervata je veoma teško. Znamo koliko je teško u današnjem vremenu očuvati životnu sredinu upotrebom pesticida, smeća, plastike i svega ostalog što ne bi trebalo da se nađe u prirodi. To je borba svakog dana, upravo je to naš zadatak da ovo prirodno dobro očistimo, sačuvamo i unapredimo za neke buduće generacije – rekao je Aleksandar Sarmaš, upravnik SRP “Kraljevac”.

Strategija Evropske unije je smanjenje pesticida do 50 odsto, kao i povećanje površina pod organskom proizvodnjom.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad