Yunet
 

Društvo

Mihajlović: Apel svima da budu solidarni i štede struju

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 15. septembar 2022. • 20:51 •

Mihajlović: Apel svima da budu solidarni i štede struju

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da se ne prave nikakvi planovi o restrikcijama struje, već da je osnovna tema o kojoj se razgovara kako da se smanji potrošnja energije kako bi država izdvajala manje novca za uvoz struje.

Ona je za RTS-u istakla da će grejna sezona u Beogradu početi na vreme i da neće biti pomeranja.

““Neće biti restrikcija, o tome nismo razgovarali i nismo pravili planove. Osnovna tema o kojoj razgovaramo je kako da uštedimo, da manje novca damo za uvoz struje. Od oktobra prošle godine do sada smo za uvoz struje i gasa dali blizu dve milijarde evra, kada krene zima sigurno je da ćemo uvoziti i više od 15 ili 20 odsto od ukupne potrošnje, a prema današnjim cenama to su milijarde evra““, kazala je Mihajlović, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je dodala da je apel svima da pokušamo da uštedimo kako bismo manje novca dali za uvoz struje, a ne zato što ćemo tako da izbegnemo restrikcije.

““Predložili smo preporuke koje se odnose i na domaćinstva i na državnu upravu, lokalne samouprave, javna preduzeća, na sve državne institucije. Prema našim procenama moguće su uštede od 15 odsto. Do sada smo dobili planove uštede od 35 lokalnih samouprava, od nekih Ministarstava, od Uprave za zajedničke poslove““, kazala je ministarka.

Kako je navela, dodatni popusti su za domaćinstva, jer ona čine 42 odsto u ukupnoj strukturi dnevne potrošnje i tu može najviše da se uštedi.

““Želimo da podstaknemo ljude da štede i zarade i to će biti mereno u skladu sa potrošenom energijom u istom mesecu prethodne godine. Predlog je da domaćinstva koja umanje potrošnju za više od 10 do 20 procenata dobiju 10 odsto popusta. Domaćinstva koja smanje potrošnju više od 20, pa do 30 procenata, dobiće 20 odsto popusta, a svi koji potroše 30 i više procenata manje, dobiće 30 odsto popusta“, rekla je.

Ona je ponovila da osim poskupljenja struje koje je odobrila Agencija za energetiku Srbije od 6,5 odsto, nema najave drugih poskupljenja i istakla da neće biti ni pomeranja grejne sezone

““Energetsku politiku vode Vlada i Ministarstvo. Beogradske elektrane jesu deo ukupnog energetskog bilansa, ali ne odlučuju o tome da li će i kada krenuti grejna sezona. Mogu da predlažu, ali o tome nismo razgovarali. U Srbiji 610 hiljada domaćinstava koristi daljinsko grejanje, od toga polovina u Beogradu i za nas je jako važno da sve funkcioniše bez problema kako se ne bi dogrevali. Beogradske elektrane imaju dovoljne količine gasa, kao i mazuta, ukoliko bude zatrebalo. Poruka i Beograđanima i svima u Srbiji jeste da činimo sve da obezbedimo dovoljno energije i energenata, ali je molba da pokažemo više solidarnosti i da pokušamo racionalnije da koristimo energiju“, rekla je Mihajlović.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad