Yunet
 

Društvo

Zaboravljene igre u Pločici 17. septembra

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 6. septembar 2022. • 07:10 •

Zaboravljene igre u Pločici 17. septembra

U Selu Pločica u kovinskoj opštini u subotu 17. Septembra biće održana manifestacije „Zaboravljenje igre i veštine“ na kojoj će učestvovati dece iz ovog mesta, ali su pozvani i mališani iz okolnih sela i gradova. Organizator je MZ Pločica uz podršku Opštine Kovin.

Pre 13 godina, seoski učitelj je došao na ideju da današnju decu nauči igrama kojima su se igrali naši preci, bake i deke. Tako je nastala manifestacije „Zaboravljene igre i veštine“ koja se održava u centru Pločice, kod škole i mesne zajednice. Protelih godina učestovalo je više od 200 dece.

– Ovo je manifestacija za decu I za odrasle. Ja kažem za decu od 5 pa do 85 godina, I imamo učesnike I ove starije. Prvenstveno nam je bitno da deci pokažemo kako su se ljudi I deca ranije družila, I igrala. To su danas naši roditelji, bake I deke. Zanimljivo nam je da imamo I starije učesnike koji se danas prisećaju svojih nestašluka I dečačkih dana, njima je to danas zanimljivo, pa imamo I te starije učesnike.

Zainteresovani mogu da se prijave u Mesnoj zajednci ili na sam dan održavanja manifestacije. Takmičiće se u 10 disciplina.

– Imamo 10 igara: Zvrcanje sličica na banak, gađanje praćkom, bacanje novčića na crtu – krajcerice, kobasičari, tapke, slika – belo, ručno krunjenj kukurza, gađanje klikera u rupu ili roše I teranje točka, a to smo stavili kao svetsko prvenstvo, zato što smo jedini u tom delu gde se održavaju te igre, pa smo dali sebi slobodu da to bude svetsko prvenstvo. Igra terenje točka je veoma zanimljiva disciplina na prvi pogled deluje jednostavno, ali kada se krene mi tu postavljamo određene prepreke I čunjeve gde takmičari treba da prođu. Tu imamo I starije takmičare kojima je to zanimljivo jer su oni to nekada radili I bili dobri u to, danas su deca bolja što je I opravdano.

Manifestaciju je podržala Opština Kovin, kao i Turistička organizacija iz ovog mesta i Sportski savez Kovina. Pored takmičenja, posle 13 sati biće organizovano i takmičenje u kuvanje riblje čorbe, a najboljima će biti uručene prigodne nagrade i zahvalnice.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena