Yunet
 

Društvo

SD „Drugi korak” uspešno sprovelo jednu od najvećih humanitarnih akcija

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 4. septembar 2022. • 18:16 •

SD „Drugi korak” uspešno sprovelo jednu od najvećih humanitarnih akcija

Rehabilitacioni centar za oporavak „Drugi korak”, osnovan početkom godine, sproveo je jednu od najvećih humanitarnih akcija u našoj zemlji, omogućujući mališanima sa cerebralnom paralizom i sličnim stanjima da besplatno isprobaju blagodeti robotizovanog sistema Lokomat.

Prvobitna ideja uprave i zaposlenih u centru „Drugi korak” bila je da u promo periodu prve korake, ali i sigurnost u pokretima, na najsavremnijem aparatu za neurološku rehabilitaciju, švajcarske kompanije Hocoma – Lokomatu, načini stotinu mališana. Zbog velikog interesovanja humanitarna akcija je proširena.

Odaziv je bio mnogo veči i mi nismo mogli da zatvorimo vrata drugim mališanima i da kažemo niste ušli u prvih 100 i nećete moći, tako da smo produžili tu humanitarnu akciju i prošlo je dosta više dece i stvarno su iskustva bila prelepa. Od toga da smo imali decu koja kada su ušla su jedva hodala do toga da su na kraju trčala kroz centar preko toga da smo imali decu koja nisu mogla ni da ustanu gde sada već kreću samostalno da prave prve korake. Stvarno jedno prelepo iskustvo. Mi smo mnogo zahvalni mališanima i njihovim roditeljima što su nam ukazali svoje poverenje i što su učestvovali sa nama u toj humanitarnoj akciji, ali stvarno mi smo prezadovoljni”, kaže Stefan Đurđević, predsednik SD „Drugi korak”.

Bila je ovo jedna od najvećih humanitarnih akcija. Dolazak Lokomata u Srbiju predstavlja veliku uštedu za roditelje koji su bili prinuđeni da decu vode na rehabilitaciju u inostranstvo.

„Prva stavr je to što je finansijski mnogo isplatljivije u Srbiji zato što nemate troškove puta, života u insotranstvu, roditelji ne moraju da uzimaju odmore ili da daju otkaz kako bi bili tzamo sa decom. Druga jako bitna stvar je da ne vadimo tu decu iz njihove prirodne sredine u smislu da oni imaju svoje drugare, porodicu, način života, ljude sa kojima su u komunikaciji, ako ih u njihovom detinjstvu izvadite odatle i prebnacite ih na dva meseca u neki drugi grad gde oni ne poznaju noikog, tu se malo gubi na socijalnim sposobnostima, dolazi do toga da deca ne napreduju dovoljno brzo socijalno napreduju u odnosu na svoje vršnjake, objašnjava Đurđević.

Centar „Drugi korak” sarađuje sa brojnim udruženjima, i tako pomaže onima koji rehabilitaciju ne mogu samostalno da finansiraju. Kako ističu, njihov cilj je poboljšanje zdravlja i promocija sporta. Baš zato su uvek spremni da pomognu i sarađuju sa svima koji dele iste vrednosti.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena