Yunet
 

Društvo

Mihajlovićeva: Ne pravimo planove restrikcija, već se borimo da svako domaćinstvo i cela privreda imaju dovoljno energije

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 4. septembar 2022. • 09:14 •

Mihajlovićeva: Ne pravimo planove restrikcija, već se borimo da svako domaćinstvo i cela privreda imaju dovoljno energije

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je da se ne prave nikakvi planovi restrikcija struje, već da je cilj da se smanjenjem potrošnje smanji iznos koji država izdvaja za uvoz električne energije. Ona je, gostujući na RTS-u, rekla da preporuke mogu da donesu uštede od 15 odsto i da će svi koji budu imali niži račun u odnosu na isti mesec prethodne godine biti finansijski stimulisani dodatnim popustima.

„Ne prave se nikakvi planovi za restrikcije struje i činimo sve kako bismo u svakom trenutku imali dovoljno električne i toplotne energije i za privredu i za domaćinstva. Svakodnevno čujemo da mnoge države u Evropi, Francuska, Italija, Britanija, Nemačka, već imaju najave da će biti restrikcija. Mi smo rekli da ćemo se boriti koliko god možemo da ne bude restrikcija, ali moramo da znamo da su u pitanju stotine miliona evra koje će država izdvojiti za to. Dali smo rok javnim preduzećima da do 15. septembra dostave planove za štednju i očekujemo da dobijemo informacije, ali i da se prati plan smanjenja potrošnje. Cilj od 15 odsto nije nerealan, već prema svim projekcijama sasvim je normalno očekivati uštedu na tom nivou. Preporuke koje smo dali tiču se svih nas, ne samo javnog sektora, jer je potrebno da svi budemo deo ušteda i da snizimo potrošnju električne i toplotne energije. Izdvajamo mnogo novca, samo juče smo uvezli 5,6 odsto ukupne potrošnje struje i to platili 1,3 miliona evra, to su ogromna sredstva“, rekla je ona.

„Za razliku od mnogih država koje kažnjavaju prekomernu potrošnju električne energije, mi smo se opredelili da finansijski stimulišemo domaćinstva i privrednike koji će u odnosu na isti period prethodne godine umanjiti svoju potrošnju i uskoro će Ministarstvo finansija i EPS izađi sa konkretnim predlogom“, izjavila je Mihajlovićeva.

Ona je, odgovarajući na pitanje o spremnosti EPS-a u ovom trenutku, rekla da su u toku redovni godišnji remonti i da EPS radi sve što može da kapaciteti budu spremni za zimu.

„Bilo je mnogo spekulacija i neistina u medijima o bageru koji je trebalo da krene u redovan godišnji remont i koji zbog nevremena nije radio jedan dan. EPS prema planu radi remonte, ali veći deo opreme je star. Taj bager je star 27 godina, imamo neke koji su stari 56 godina. Stari su i termokapaciteti i EPS radi sve što može u ovom trenutku, imajući u vidu da nema investicija, već samo održavanja, da kapaciteti budu spremni za zimu“, rekla je ona.

Mihajlovićeva je rekla su toplane uglavnom spremne za početak sezone i da će država obezbediti dodatne količine mazuta i da se stalno povećavaju zalihe u operativnim i obaveznim rezervama energenata. Ona je rekla da su inspekcije do sada sprovele kontrolu 270 privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom i prodajom peleta, a da više od 200 ima urednu dokumentaciju i pridržava se uredbe Vlade o ograničenju visine cena, kao i da je više od 70 posto domaćinstava do sada nabavilo pelet.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad