Yunet
 

Društvo

Članice Udruženja žena „Omoljčanke” sprovode projekat ,,Važno je da se čuje tvoj glas“

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 4. septembar 2022. • 14:35 •

Članice Udruženja žena „Omoljčanke” sprovode projekat ,,Važno je da se čuje tvoj glas“

Osnaživanje žena da se na lokalnom nivou uključe u političke tokove veoma je važno. Baš zato su žene iz udruženja „Omoljčanke“ sprovele anketu o uključivanju žena u kreiranju i odlučivanju u lokalnoj politici.

Udruženje žena „Omoljčanke“ poznato je po aktivizmu u lokalnoj zajednici, unapređenju rodne ravnopravnosti i zalaganju da se žene više uključe u sve tokove društvenog života. Trenutno sprovode projekat ,,Važno je da se čuje tvoj glas“, a ,,Dani štrudle“ bili su izvrsna prilika da se prikupe što verodostojniji podaci sa terena o tome zbog čega žene u manjoj mere učestvuju u kreiranju lokalnih politika u manjoj sredini

„Projekat je napravljen da se animiraju žene koje nisu u udruženju da mogu da više vremena posvete sebi. Mi u udruženje dolazimo da sebe rasteretimo od kućnih poslova i svojih obaveza, da nam bude lepo.Sve žene koje su u nekom udruženju osećaju se slobodnije, kreativnije. I kada dođu ovde druže se, dele lepe stvari. Naše udruženje nalazi se u samom centru Omoljice tako da žene svraćaju, vide kako se mi lepo družimo, radimo, kako smo uvek nasmejane, raspoložene pa nam se rado pridruže”, kaže Izeta Terzić iz Udruženje žena „Omoljčanke“.

Neke od žena koje su učestvovale u anketi, smatraju da su ova aktuela pitanja jako važna.

„Želimo da više uključimo žene da se druže, da izađu iz kuće, budu aktivne i pokažu svoje znanje bilo u radu kroz vez, u humanitarnom radu, ili kroz neki drugi rad”, rekla je Ljiljana Zarić, predsednica Udruženja žena ,,Neolit“.

Ženama poručujem da se druže i budu što aktivnije, da izađu iz kuće i ne razmišljaju o aktuelnim problemima, nego da se što više druže. Ja na primer u dokolici kad je neki raznik i kada ne radim ja na primer čitam knjige, radim ručne radove, ne dozvoljavam da me okupira TV ili serije”, kaže Snežana Tamašić Udruženja žena ,,Neolit“.

Ovaj projekat sporoveden je uz podršku Zavoda za ravnopravnost polova AP Vojvodine i Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Pančeva, a ,,Omoljčanke“ su još jednom dokazale zašto je bitna aktivna uloga žena u društvu. One su se prethodnih godina istakle organizujući manifestaciju ,,Porodični dani“ uz pomoć Mesne zajednice ,,Omoljica“, Grada Pančeva i Doma kulture u ovom mestu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena