Yunet
 

Društvo

Udruženje žena iz Vladimirovca čuvar tradicije Južnog Banata

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 2. septembar 2022. • 08:30 •

Udruženje žena iz Vladimirovca čuvar tradicije Južnog Banata

Udruženje žena „Vredne ruke Banata“ iz Vladimirovca postoji već 10 godina. Cilj udruživanja žena iz ovog banatskog mesta bio je očuvanje tradicije, ali i druženje i izrada ručnih radova. Do sada su učestvovale na mnogim manifestacijama sa kojih su se vraćale sa priznanjima za svoj rad.

Žene iz sela Vladimirovac na teritoriji alibunarske opštine pre 10 godina odlučila su da naparave udruženje kako bi se bavile negovanjem tradicije i kulture naroda koji žive u ovodm delu Južnog Banata. Članice se sastaju svake nedelje u 18 časova, ponekad i radnim danima kada se pripremaju za manifestacije i kada se bave vezom.

Mi smo udruženje koje se bavi i humanitarnim radom kao i radom koji ženama omogućava da plasiraju svoje proizvode, ali i druženje sa ženama iz udruženja iz cele Srbije. Mi lepo sarađujemo sa ostalim udruženjima, na teritoriji naše opštine ima ih 7, mi smo najstariji jer postojimo 10 godina. U našem Udruženju žene se bave vezom, ali volimo i da spremamo hranu i da mesimo. Radimo na staklu, pletemo, pravimo igračke, učestvovale smo na raznim manifestacijama i osvajale smo nagrade kako u našoj zemlji tako i u Rumuniji. Zato smo uspele da napravimo saradnju sa Ruminijom, Temišvar, i nadam se da ćemo imati naše štandove na Pjaci Operi. – istakla je Viktorija Sekešan – predsednica Udruženja žena „ Vredne ruke Banata“.

Članice ovog udruženja učestvuju na mnogobrojnim manifestacijama i dobitnice su velikog broja nagrada za svoj rad. Među njima su i nagrade za tradicinalna jela, kao što je rumunska pita na krompiru.

Imamo rumunski specijalitet, takozvanu pitu na krompiru koja je specifična za rumunsko podneblje. Prvo se razvlače kore za pitu, stavlja se sir, pa se uvijaju, a posebno se sprema krompir koji se dinsta sa lukom a odgore se stavi ta pita. Kada se zatvori to treba dobro da se uradi kako pita ne bi spala. Taj specijalitet su doneli Rumuni u Banat. – rekla je Viktorija.

Članice Udruženja „Vredne ruke Banata“ vešte su u slikanju na staklu, kao i u vezu. Očuvale su i staru tehniku predenja vune, a poseduju i izuzetnu kolekciju narodnih nošnji.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad