Yunet
 

Društvo

Sutra startuje nova školska godina, sve spremno za početak

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 31. avgust 2022. • 15:15 •

Sutra startuje nova školska godina, sve spremno za početak

U klupe osnovnih i srednjih škola u Srbiji sutra će sesti više od 740.000 đaka, među kojima 65.000 prvaka, a u novoj školskoj godini nastava će biti neposredna.

Godina će početi intoniranjem himne Srbije.

Na nastavu će se ići „normalno“, u školama ni đaci ni nastavnici neće biti u obavezi da nose maske, a Tim za škole će i ubuduće razmatrati epidemiološku situaciju na nedeljnom nivou, sagledavati i preispitivati preporuke, koje će biti menjane po potrebi.

Ministar prosvete Branko Ružić poručio je da je sve spremno za početak školske godine, a da je neposredna nastava najbolji vid interakcije između nastavnika i učenika.

„Što se tiče sutrašnjeg dana, sve će početi na redovan način. Nemam trenutno bojazni da će se širiti virus, ali će Tim za škole zasedati i ako bude bilo potrebe primenićemo neke restriktivnije mere“, kazao je Ružić na svečanosti povodom prijema novih učenika srednjih škola u dom „Zmaj“.

Komentarišući najavljen protest Unije sindikata prosvetnuh radnika Srbije, Ružić je kazao da ne očekuje da će taj protest na bilo koji način ugroziti prvi dan školske godine i podsetio da je doneta odluka da se poveća plata u januaru u sektoru prosvete, te da će to povećanje biti značajnije u odnosu na prošlu godinu.

„Imamo visok nivo razumevanju za sve zahteve koju su utemeljeni i legitimni od strane reprezentativnih sindikata u prosveti, imali smo prošle nedelje razgovore koji su refleksija obostranog razumevanja i dijaloga koji vodimo duži vremenski period“, kazao je on.

Dodao je da je interes svih da u prosveti početna plata bude na nivou republičkog proseka i da će težiti ka tome u budućosti.

„Važno je da ispravimo tu nepravdu i vremenom ćemo je ispraviti, a svakako je važno i da vodimo računa o budžetu države“, kazao je Ružić.

Neposredna nastava raduje i đake, i roditelje i nastavnike. Direktor Osvnosne škole „Kneginja Milica“ Darko Eger podseća da je korona virus uticao na to da se školska godina u poslednje dve godine ne odvija na regularan način.

„Sutra deca regularno kreću u školu, to je poseban trenutak u razvoju svakog deteta, kao i u razvoju roditelja, koji prati jedan novi način života, na koji roditelji treba da se naviknu i da budu glavni saradnici deci“, kazao je Eger za Tanjug.

Inače, prema preporukama Tima za škole, ukoliko se tokom boravka u školi kod učenika pojave simptomi koji mogu ukazivati na COVID-19, škole obaveštavaju roditelje, a do njihovog dolaska, učenik se smešta u posebnu prostoriju, pod nadzorom nekog od zaposlenih, i pritom i učenik i zaposleni treba da nose masku.

Ako se tokom boravka u školi kod zaposlenog pojave simptomi, zaposleni je dužan da odmah stavi masku i da napusti školu radi odlaska na pregled kod lekara.

Preporuka Tima za škole je da se dosledno primenjuju propisane opšte mere i mere lične zaštite, a posebno se preporučuje osetljivim osobama sa povećanim rizikom od težih formi bolesti korišćenje zaštitne maske u situacijama masovnih okupljanja u zatvorenom prostoru bez mogućnosti održavanja rastojanja.

Izleti, ekskurzije i druga putovanja učenika i predškolaca su dozvoljeni, a pre realizacije ekskurzije, škole su u obavezi da prikupe izjave roditelja da deca nemaju, niti su imala u prethodnih sedam dana simptome infekcije, da nisu lečena u istom periodu od COVID-19 i da među članovima uže porodice nije bilo korone, kao i da obezbede zdrastveni nadzor od strane lekara tokom putovanja dužeg od jednog dana, radi blagovremenog otkrivanja eventualnih simptoma i znakova infekcije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena