Yunet
 

Društvo

Na radost meštana Američkih zgrada završena rekonstrukcija dvorišta

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 31. avgust 2022. • 12:00 •

Na radost meštana Američkih zgrada završena rekonstrukcija dvorišta

Nakon više decenija ne ulaganja u dvorište Američkih zgrada, ovaj deo Pančeva dobio je potpuno drugačiji izgled nakon rekonstrukcije. Direktnim ulaganjem iz budžeta grada, za radove je izdvojeno više od 70 miliona dinara.

Više od 70 miliona dinara iz budžeta grada uloženo je u rekontrukciju dvorišta Američkih zgrada, a nakon više decenija stanovnicui ovog dela Pančeva mogu da se pohvale svojim novim “kutkom”. Posle izgradnje Američkih zgrada, 60-tih godina, nije bilo većih ulaganja, a meštani su kuburili sa veštačkim jezerom koji bi se napravilo kad god bi pala kiše. Ovih problema više nema, a dvorište je i obogaćeno novim mobilijarom. U nastupajućem periodu biće dodatno i ozelenjeno, tako da će stanovnici proleće dočekati u novom ruhu, rekla je Maja Vitman, gradska menadžerka.

Prilično je bilo dinamično izvođenje radova i značajna je i direktna komunikacija sa našim sugrađanima. Verujem da smo svi zajedno dobro izneli projekat. Radovi koji su izvedeni uticali su na cenu njihovih stanova. Ovde žive porodični ljudi i imaju velike planove, tako da nam je drago a ko smo uspeli da im pomognemo. Zahvaljujemo im na poverenju i na dugim i iscrpnim ragovorima. Nadam se da ćemo takav odnos imati i u budućnosti – rekla je Maja Vitman.

Prvo što je urađeno na ovom terenu su podzemne instalacije i kako je rekla Maja Vitman u toku radova se nailazilo na niz problema što je uticalo na dinamiku radova. Pored kišne kanalizacije, urađena je rekonstrukcija vodovodne i fekalne. Sve ovo uticalo je na izgradnju saobraćajnog kolovoza, pešačkih staza i pešačkih prelaza, postavljeno je 250 zaštitnih stubića.

Ova rampa koja se nalazi sa desne strane, odnosno gornji parking smo povezali sa donjim kolovozom i pešačkom stazom za potrebe lica koja su u kolicima i za majke sa bebama. Bavili smo se javnom rasvetom, postavljeno je 13 novih stubova javnog osvetljenja i zadržali smo tri stara. Dodatno ćemo se baviti osvetljenjem dečjeg igrališta, jer smo zasdržali postojeća stabla i postojeće krošnje – objasnila je Vitman.

Kako kaže gradska menadžerka postavljeno su 22 klupe, 10 kanti za otpatke, 5 kontejnera, pa je time rešen problem komunalnog i higijenskog otpada. Takođe napravljen je prilaz za kamione “Higijene” koji nisu mogli da prođu kako bi pokupili otpad. Kruna svega je dečje igralište s tartan podlogom. Govoreći o tome Maja Vitman je rekla da će biti dodata još koja ljuljaška i klackalica, pošto je to bila želja roditelja.

O tome koliko je dobra komunikacija bila sa građanima dokaz je i pitanje zoniranja koje su oni predočili. Urađena su 42 parking mesta, od kojih su 4 za lica sa invaliditetom. U toku je razmatranje te odluke o zoniranju – rekla je Vitman.

Krajem oktobra i početkom novembra dodatno će se oplemeniti zelene površine. U planu je sadnja 90 visokih i srednjih četinara i oko 280 srednjeg i niskog listopadnog i zimzelenog šiblja, poleglih četinara.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena