Yunet
 

Društvo

Veliki broj vernika prisustvovao obeležavanju slave Pančeva

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 28. avgust 2022. • 15:06 •

Veliki broj vernika prisustvovao obeležavanju slave Pančeva

Pančevci su i ove godine svečano obeležili slavu grada Uspenje Presvete Gogorodice. Mnogi građani prisustvovali su liturgiji u istoimenom hramu, koji je takođe obeležio svoju slavu. Nakon toga, održana je litija, a ispred Gradske uprave uz rezanje kolača slava je predata Milenku Čučkoviću, gradskom većniku.

Više stotina građana, sveštenstvo i čelnici Gradske uprave svečano su obeležili slavu Panceva Uspenje Presvete Bogorodice, u narodu poznatu kao Velika Gospojina, inače jedan od dvanaest najvećih hrišćanskih praznika.

Svečanom liiturgijom, litijom i sečenjem kolača i ove godine obeležen je ovaj veliki i značajan praznik za nas grad. Otac Radoslav Radmanović, protojerej – stavrofor, istakao je da su Pančevi srećni što je slava grada upravo ovaj praznik koji obeležavaju mnogi vernici širom sveta i koji je značajan za sve nas.

Gradonačelnik Pančeva, Aleksandar Stevanović, domaćin ovogodišnje slave izrazio je zadovoljstvo što se ovoliki broj vernika okupio kako bi obeležio slavu grada.

– Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovde sa vama i što zajedno obeležavamo gradsku slavu, ali i slavu našeg istoimenog hrama. Moram još jednom da izrazim zadovoljstvo što smo se okupili ovde u ovolikom broju. Kao što je i otac Radoslav rekao, a kao i što smo bili u prilici da vidimo u hramu je sve veći broj ljudi koji dolazi na obeležavanje slave. Nadam se da ćemo nastaviti da održavamo tradiciju i da će nas svake godine biti sve više. Želim svima da zahvalim što ste sa nama danas i želim i vašim porodicama da u miru i blagostanju provedu današnji dan. Posebno želim da čestitam slavu našem hramu, kao i svim sugrađanima koji slave Veliku Gospojinu. Hvala vam još jednom i živeli na mnoga leta – rekao je gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović, domaćin slave.

Osim Pančevaca i veliki broj Srba sirom zemlje i rasejanja slave ovaj praznik kao krsnu slavu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad