Yunet
 

Društvo

Druženje i čuvanje tradicije, glavni ciljevi Udruženja žena iz Samoša

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 25. avgust 2022. • 14:00 •

Druženje i čuvanje tradicije, glavni ciljevi Udruženja žena iz Samoša

Udruženje žena iz Samoša okuplja oko 30 žena ne samo iz svog mesta, već i iz okolnih kao i inostranstva. Cilj je druženje, čuvanje tradicije i običaja, kao i učestovanja u različitim manifestacijama. Osim toga članice udruženja bazirale su svoj radi i na uređenje Samoša.

Priča članica Udruženja iz Samoša počinje pre 10- tak godina kada su odlučile da obnove staru pijacu i počnu na tom mestu da prodaju ručne radove, voće, kolače…. U tome su se uspele, pijaca je obnovljena i radi, zahvaljujujći i ostalim žiteljima Samoša. Organizovano, Udruženja radi od 2013. Godine.

2013. Godine smo se aktivirali zvanično, dobili smo zastupnika I pečat, možemo da učestvujemo na konkursima. Do tada smo funkcionisali preko donacija, novac je donosio ko koliko I kad mogao. Kupovale smo alat I sve što nam je neophodno za rad. Posle pijace uređivale smo I crkvenu portu. U Domu kulture je bilo dosta posla jer je bilo zapušteno, tako da smo sada prešle na promociju Samoša. Počele smo da izrađujemo naše marionete, u Domu kulture se već izađuju vojnici, uradile smo I ploču Vladimira Fijata, to sam ja predložila kao direktor Doma kulture a žene su prihvatile. – istakla je Jelena Trajković – predsednica Udruženja žena Samoš.

Udruženje broji oko30 članica, koje nisu samo meštanke Samoša, već i okolnih mesta, ali ima i onih koje žive u insotranstvu i pomažu radu Udruženja. Do sada su učestvovale na mnogim manifestacijama i dobitnice su priznanja.

Prva manifestacija na koju smo išli je Izađi mi na teglu – kuvanje ajvara u Debeljači. Osvijili smo treće mesto, mene je pojela trema ostale članice bile su veoma srećne. Onda smo shvatili da sve što se pravi na tim manifestacijama, ne moramo mi da pobedima ali ima druženja. Ja sam na toj manifestaciji razmenila kontakte sa 23 udruženja. – rekla je Trajković.

Članice udruženja između opstalog prave i figure od gipsa, a bave se i izradom ručnih radova, pravljenjem kolača, džemova, krofni.

Ja sam zadužena za heklanje, sav ovaj ručni rad je moj, već 15 godina. Sada manje radim jer manje I vidim I manje je vremena. Sinovima I snajama sam podelila veća radove, meni su ostali manji. Ja radim vez I heklanje, ali znam I da pravim kolače, džemove, slatka jer u selu sve to mora da se zna. – istakla je Danica Markov – članica Udruženja žena Samoš.

Žene iz ovog udruženja okupljaju se u prostorijama Doma kulture u Samošu i uvek su spremne za nove članice, jer ističu da je osim rada najvažnije druženje.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena