Yunet
 

Društvo

Vučević:Srbija mora biti strpljiva i racionalna po pitanju KiM

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 23. avgust 2022. • 10:12 •

Vučević:Srbija mora biti strpljiva i racionalna po pitanju KiM

Srbija po pitanju situacije na KiM, mora da bude strpljiva, racionalna, da dobro odmeri svaki svoj korak i vodi se nacionalnim interesima, poručio je danas funkcioner SNS i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i istakao da je dijalog od ključnog značaja za odnose Beograda i Prištine.

„Srbija mora biti za pregovarčkim stolom, koliko god da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću neprijatno da sedi za pregovaračkim stolom. To je njegova držana obaveza i njegova odgovornost prema građanima i uvek je bolje pregovarati, makar i neuspešno, dva dana, nego pucati dva sata jedni na druge“, rekao je Vučević za TV Prvu.

Istakao je da Srbija pokazuje volju za kompromisom, kako bi bile zadovoljne obe strane, ali je, ocenjuje, nemoguće da se napravi kompromis gde srpska strana treba da poklekne, a da albanska strana sve dobija, kao što je to bio slučaj do sada.

Vučević je objasnio da Srbija sve radi kako ne bi došlo do eskalacije sukoba, ali i naglasio da neće doći do progona srpskog stanovništva sa KiM.

„Nema igranja sa proterivanjem Srba. Mi ne želimo rat, niti želimo da i jedan Albanc strada i niko nije lud da poziva na sukobe, ali svako mora da zna, a pre svega Albanci, da nema Oluje, nema Bljeska, nema novog pogroma i nema proterivanja Srba sa KiM, a spremni smo da razgovaramo“, kazao je Vučević.

Izrazio je nadu da će KFOR dobro razumeti svoju misiju i da neće dozvoliti „igranje Kurtija sa vatrom“.

Naglasio je da su Srbi narod koji vekovima živi na KiM, dok ih Kurti predstavlja kao grupu organizovanih kriminalaca.

Vučević smatra da zapadne sile ne smeju da protumače srpske blokade kao problem, a upade albanskih specijalnih jedinica na srpsku teritoriju kao borbu protiv kriminala.

Ocenio je da u Briselu, ne samo da nije ostvaren nikakav napredak po pitanju tablica i ličnih dokumenata Srba na teritoriji KiM, već je Priština došla sa novim zahtevima i dodatno zakomplikovala složenu situciju na KiM.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad