Yunet
 

Društvo

37 Pančevaca dalo krv u današnjoj akciji dobrovoljnog davanja krvi

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 10. avgust 2022. • 10:20 •

37 Pančevaca dalo krv u današnjoj akciji dobrovoljnog  davanja krvi

U prostorijama Crvenog krsta Pančevo ove srede održana je nova akcija dobrovoljnog davanja krvi, na kojoj je prikupljno 37 jedinica ove dragocene tečnosti. Zbog godišnjih odmora, u Crvenom krstu najavljuju da će biti do kraja meseca održana još jedna vanredna akcija.

Svake srede u prepodnevnim satima u Ulici Žarka Zrenjanina broj 15 održavaju se akcije dobrovoljnog davanja krvi. Svake godine tokom letnjih meseci dešava se da nedostaju krvne grupe, zbog čega se ponekad odlažu i operacije, kaže Milica Todorović, sekretakra Crvenog krsta Pančevo.

Verovatno imate apele o svemu što se dešava kada su zalihe krvi u pitanju, one jesu na minimumu. To je verovatno slika stanja onih koji nikada nisu dali krv. Ali kada pomislite da isključivo i samo o vas zavisi nečiji život, rađanje jedne bebe, bićete svesni koliko ste potrebni jednom pojedincu. Nekome koga vi ne poznajete, pamtiće vas za ceo život. Mnoge operacije su odložene, mnoge intervencije jer je akutno lečenje prioritet, jer i u tim situacijama krv nedostaje.

Pančevci su više puta pokazali humanost na delu, odazivaju se na pozive nadležnih i daju krv u redovnim, ali i vanrednim akcijama.

Sve akcije koje su održavane u predhodnom periodu su bile posećene, veliki broj naših sugrađana koji su širokog srca je dao krv . Mi ih sada molimo da nastave istim tempom, a možda i oni koji nikada nisu dali krv dođu do naših prostorija da se upoznamo i da psotanu dobrovljni davaoci krvi.Jer nikada ne znamo da li će nekome iz naše porodice biti neophodna krv.

Akcije dobrovoljnog davanja krvi organizuju se u Pančevu sredom od 9 do 12 sati, osim poslednje srede u mesecu kada je akcija od 13 do 17 sati. Ove srede krv je dalo 37 naših sugrađana, čime su omogućili mnogima lečenje. U Crvenom krstu Pančevo podsećaju da je davanje krvi dobrovoljno, anonimno i besplatno. Krv mogu da daju zdrave osobe stare između 18 i 65 godina. Žene mogu da daju krv na četiri, a muškarci na tri meseca.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena