Yunet
 

Društvo

Najbolja hrana tokom leta – voće i povrće

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 9. avgust 2022. • 09:00 •

Najbolja hrana tokom leta – voće i povrće

Stručnjaci savetuju da tokom leta jedemo laganu hranu, bogatu pre svega voćem i povrćem, ali i vlaknima, vitiminima i mineralima. Takođe je važan i unos tečnosti. Najbolje je piti običnu vodu.

Leto je godišnje doba kada nije preporučnjivo jesti tešku hranu, prženu sa mnogo masnoće i začina. Nutricionista Anita Alterov savetuje da se jede voće i povrće, kao i riba, ali i kiselomlečni proizvodi. Vodu treba piti u razmeri na 1 kilogram telesne težine 30 mililitara vode.

„Tokom leta treba jesti neku laganiju hranu, kao što je voće i povrće, sada ima velikog izbora na pijacama pa treba to makismalno iskoristiti. Pored voća i povrća preporučujem i unos kiselomlečnih proizvoda kao što su jogurt, kiselo mleko, kefir, zatim od mesa, piletina, junetina, čuretina, riba i integralne žitarice. Ono što treba da izbegavamo tokom leta je jaka i masna hrana, pržena, kao što su i čvarci, slanina, pohovano meso, kao i razne vrste suhomesnatih prizvoda kao što su kobasice jer nam to dodatno zadržava vodu i opterećuje naše organe za varenje”, kaže Anita Alterov, nutricionista.

Pravilna ishrana je veom važna jer je ona jedan od načina da brinemo o svom zdravlju. Unosom kvalitetnih namirnica vodima računa o potrebama našeg tela, što je naročito značajno kada su dnevne temperature izuzetno visoke.

„Mi hranom pre svega unosimo sve neophodne mikro i makro nutrijente, proteine, ugljene hidrate i masnoće, a zatim vitamine, minerale, antioksidanse i enzime, sve ono što nam pomaže da budemo zdravi. To nam omogućava i da naša koža bude zdravija, zategnutija. Tokom leta je bitno jesti i voće koje je bogato beta karotienom kako bi se zaštiti od štetnog dejstva UV zraka. Treba jesti i masnoće, kao što su bademi, lešnici, orasi jer su bogati vitaminom E i A”, objašnjava Anita.

Tokom dana teba jesti umereno, a Anita Alterov daje predlog jelovnika za jedan dan.

„Za doručak mogu neka jaja, omlet sa povrćem… paprikom, paradajzom, tikvicama uz čašu kiselog mleka ili jogurt uz 1 do 2 kriške hleba. Za ručak možemo neku obrok salatu ili neko grilovano povrće sa mesom i ribom. Za večeru može neka sveža salata sa jajima i semenkama kao što su susam, bundeva, a možemo da stavimo i neko parče sira ili kiselo mleko, sve zavisi od potreba“, kaže Anita Alterov.

Savetuje se da se ne kombinuju voće kao što su kupine sa jogurtom osobama koje pate od anemije jer se na ovaj način manje apsorbuje gvožđe. Preporuka je jesti ovakvo voće sveže ili ga zamrznuti i koristiti tokom godine kada ga nema u svežem stanju.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad