Yunet
 

Društvo

Nedelja dojenja obeležena u Domu zdravlja

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 2. avgust 2022. • 11:30 •

Nedelja dojenja obeležena u Domu zdravlja

Pančevački Dom zdravlja obeležava Svetsku nedelju dojenja početkom avgusta. Tim povodom održano je predavanja za buduće mame o značaju dojenja i njegovim prednostima. Slogan ovgodišnje nedelje dojenja je „Istupi, edukuj i podrži“.

Aleksandra Novakov je majka troje dece. Svo troje uspešno je dojila i kaže da su joj u tome pomogle patronažne sestre, koje su uvek tu bile za savet i pomoć. Kaže da uživa u ovom činu jer je on pre svega povezivanje majke sa detetom.

Za mene je to povezivanje deteta sa majkom, pružaš mu nešto što znaš da je od tebe poteklo, da njemu to prija i da mu to treba … Preporučila bih prevashodno to, ako nema drugih medicinskih komplikacija, uradite to, pokušajte na sve moguće načine, da pružite svom detetu najbolje od vas.

Za razliku od Aleksandre, Tatjana Tomić uskoro očekuje svoje prvo dete. Ističe da joj škola za trudnice Doma zdravlja pomaže u pripremi za najvažniji životni događaj.

Nisam uspela još sve da saznam o dojenju, nadam se da ću ovde, ali pamtim šta su mi savetovali u moru saveta kada sam ostala u drugom stanju a to je da se pripremim za dojenje

Dom zdravlja organizje svakog utorka školu za buduće mama u okviru koje one mogu da dobiju sve najznčanije informacije o trudnoći, porođaju ali i tome šta ih očeku kada beba dođe na svet. Povodom nedelje dojenja organizvali su predavanje na temu dojenja uz razmenu iskustava.

Mogu da kažem da ova školica za trudnice pruža širok spektar edukacije, od psihofizčke pripreme do rađanja. Svi smo uključeni u taj proces, služba ginekoligije, pedijatrija i patronaža i svako ima svoj deo posla koji odrađuje sa mama. I one izlaze odavde sa dosta znanja što olakšava da se taj strah pobedi i da budu sigurnije u seba. I nama je lakše jer imamo edukovanog korisnika. Pozivam sve trudnice da se preko svojih izabranih ginekologa jave, dođu zakažu učenje u školici.

Dojenje pruža mnogo prednosti kako deci, tako I majkama. To je najbolji početak života, kažu stručnjaci.

Zaista je dokazano da prevenira rak dojke, da žene koje su dojile ređe ili skoro nikada ne oboljevaju od karcinoma dojke. Što se tiče beba to je širok dijapazon, od klasičnih prehlada, griša, do ozbiljnih bolesti kao što je dijabet, astma, alergije, sve hronične bolesti koje su nas okupirale u ovo vreme.

Dojenje je proces u kome treba pružiti podušku majkama i bodriti ih da izdrže u ovom poslu koji je veoma težak na početku. Zato patronažne sestre pružaju neophodnu poršku, pružaju pomoć i daju saveta kako dojiti bebu. Savetovanje može osnažiti žene da prevaziđu izazove koji ih očekuju naročito kada rode prvo dete.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena