Yunet
 

Društvo

Projekat ’’Prekogranična mreža za edukaciju i istraživanje prirodnih resursa“

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 27. jul 2022. • 10:30 •

Projekat ’’Prekogranična mreža za edukaciju i istraživanje prirodnih resursa“

Regionalna razvojna agencija Južni Banat Pančevo nosilac je projekta ’’Prekogranična mreža za edukaciju i istraživanje prirodnih resursa“ u Srbiji. Projekat se sprovodi kroz Interreg- IPA program prekogranične saradnje Rumunija – Srbija.

Tokom jula u okviru projekta ’’Prekogranična mreža za edukaciju i istraživanje prirodnih resursa“ završena je javna nabavka i instaliran je tečni hromatograf. Instument i dodatna laboratorijska oprema ,nabavljena finansijskim sredstvima projekta, biće korišćena za analizu pesticida u prikupljenim uzorcima vode i zemljišta.

Preko našeg projekta je nabavljen instrument tečnog hromatografa, na tom instrumentu mogu da se rade razno razne analize. Za potrebe ovog projekta mi smo u proteklih godinu dana več sakupljali uzorke vode i zemljišta i mi ćemo na ovom instrumentu raditi pesticide i njihove metabolite, rekao je Nenad Zarić, naučni saradnik – Biološki fakultet u Beogradu.

Kroz monitoring sisteme će se analizirati zemljište i voda na prisustvo zagađujućih supstanci koje potiču iz intenzivne poljuprivrede. Ti podaci če biti prosleđeni korisnicima, vlastima i stanovništvu u pograničnom području, uz promovisanje održivog korišćenja resursa iz životne sredine.

Cilj projekta je uspostavljane prekogranične mreže za monitoring edukaciju što se tiče prirodnih resursa pod koje podrazumevamo vodu i poljuprivredno zamljište u regionu, rekao je Nenad Zarić, naučni saradnik – Biološki fakultet u Beogradu.

Projekat ’’Prekogranična mreža za edukaciju i istraživanje prirodnih resursa“ sprovode Banatski univeritet ’’Kralj Mihaj I Rumunski“ iz Temišvara i Regionalna razvojna agencija Južni Banat. Ukupna vrednost projekta procenjena je na više od milion evra.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena