Yunet
 

Društvo

Mihajlović:Verujem da smo energetski bezbedni

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 24. jul 2022. • 11:59 •

Mihajlović:Verujem da smo energetski bezbedni

Država, vlada i nadležno ministarstvo još od prošle godine, kada je cena električne energije počela značajno da raste, ulažu zajedničke napore da se obezbedi dovoljno energenata za sledeću zimu, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

„Svi smo u tome. Država, vlada i ministarstvo su tu. Energetska bezbednost nije posao samo ministarstva u ovom trenutku kada je energetska kriza u punom jeku, kad nam se desio kovid, pa post kovid, pa rat između Ukrajine i Rusije i kada se geopolitika potpuno menja. Bez obzira koliko se mi trudili da sve obezbedimo nikada niste sigurni šta će se dešavati u Evropi“, rekla je Mihajlovićeva.

„Svi rade na tome mesecima, ne od juče, nego još od prošle godine, od trenutka kada je cena električne energije počela značajno da raste. Prošle godine u martu cena na berzi je bila 50 do 60 evra po megavat času. Danas je 360, a očekuje se da će do kraja zime preći 600, možda i 700 evra. Trudimo se da obezbedimo sve ono što je potrebno našem energetskom bilansu“, navela je Mihajlović za televiziju Prva.

Što se tiče gasa, Mihajlović je istakla da Srbija ima ugovor sa Ruskom Federacijom za naredne tri godine koji se odnosi na dve milijarde kubnih metara gasa i da je potpisala ugovor sa Mađarskom da na njenoj teritoriji skladišti pola milijarde kubnih metara.

„Osim toga, imamo i Banatski Dvor, koji je 49 odsto u našem vlasništvu i taj srpski deo se puni svaki dan. U ovom trenutku u Banatskom Dvoru imamo dovoljno zaliha da možemo izdržati blizu 50 dana, a da svaki dan izvlačimo po pet miliona metara kubnih. Videćemo da li će nam to biti potpuno dovoljno za sledeću zimu“, izjavila je Mihajlović.

Ona je navela da Srbija ima „prilične rezerve“ nafte i naftnih derivata, kao i tečnog naftnog gasa (TNG) i kerozina i da vlada, zajedno sa svim kompanijama iz te oblasti, vodi računa o tome koliko derivati mogu da koštaju na pumpama.

Govoreći o električnoj energiji, ministarka je navela da je u EPS-u bilo mnogo problema i da zbog njih Srbija danas uvozi struju, ali da država čini sve što može da pomogne.

„Treći deo energetskog bilansa je struja. U EPS-u je bilo mnogo problema i zbog njih mi danas uvozimo električnu energiju, a sigurno ćemo je uvoziti i u narednih godinu dana. Maksimalno se trudimo da pomognemo EPS-u kao država. Mi smo njima omogućili da u junu mesecu krenu sa uvozom uglja i pomogli im koliko god smo mogli“, kazala je Mihajlović.

Ona je zaključila da se može reći da je Srbija energetski bezbedna, ali da to niko ne može da tvrdi, jer je nemoguće pretpostaviti kako će se razvijati odnosi između Rusije i Evrope.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena