Yunet
 

Društvo

Unapređenje dijaloga između organizacija civilnog društva i javnih vlasti kod projekata javno-privatnog partnerstva na lokalnom nivou

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 10. jul 2022. • 20:18 •

Unapređenje dijaloga između organizacija civilnog društva i javnih vlasti kod projekata javno-privatnog partnerstva na lokalnom nivou

Zahvaljujući Zakonu o Javno privatnom partnerstvu koji je usvojen 2011.godine prvi put je uveden pojam javno-privatnog partnesrstva koji predstavlja dugoročnu saradnju između javnog i privatnog sektora kod zajedničkog sprovođenja projekata od od javnog značaja. Ovaj oblik saradnje bi trebalo da spaja odgovornost vlasti koja brine o javnom interesu , sa jedne strane i upravljačke sposobnosti, fleksibilnost i ekonomičnost privatnog sektora, sa druge . Koncept javno privatnog partnerstva omogućava da svaki od partnera preuzme rizik kojim može da upravlja na najadekvatniji način čime se postiže veća efikasnost u korišćenju javnih resursa i bolji kvalitet usluga. Sa ekonomskog aspekta, podrazumeva se da će sredstva uložna u projekat doneti veću vrednost u odnosu na konvencionalno finasiranje(finansiranje iz budžeta, zaduživanje kod banaka…)Uključivanje privatnog sektora takođe donosi i određeni nivo znanja i stručnosti koji obično nedostaje javnom sektoru, naročito u određenim oblastima (npr. energetska efikasnost). Sa socijalnog aspekta, ovi projekti moraju da uzmu u obzir zadovoljenje društvenih i socijalnih potreba građana.

Imajući sve ovo u vidu, opština Plandište je 2018.godine , realizujući projekat prekogranične saradnje pod nazivom koji se odnosi upravo na energetsku efikasnost, odnosno na zamenu postojeće rasvete, novom led rasvetom u Plandištu i svimostalim naseljenim mestima u Opštini, ušla sa ovim projektom u javno – privatno partnestvo koje bi ove godine a posebno naredne trebalo jasno da pokaže prednost ovog partnerstva i benefite. Iako opština Plandište ima veoma razvijenu saradnju sa lokalnim organizacijama civilnog društva, ona nije uključila organizacije civilnog društva, kao ni druge interesne grupe iz privatnog sektora u toku pripreme projekta JPP.Važno je da se istakne da postoji volja od strane lokalne samouprave Plandičte da podrži lokalne OCD u različitim aspektima, a što značajno doprinosi razvoju civilnog sektora. Pored finansijske podrške koja se na godišnjem nivou odvaja iz lokalnog budžeta za OCD, ova opština pruža i druge vidove podrške. Tako je opština Plandište obezbedila prevoz zainteresovanim predstavnicima OCD iz Plandišta do Opštine Bečej, gde se u okviru projekta ”Unapređenje dijaloga između organizacija civilnog društva i javnih vlasti kod projekata javno-privatnog partnerstva na lokalnom nivou” . održala radionica, sa ciljem da se ostvare novi kontakti i mogućI saradnja između OCD iz različitih sredina.

Na osnovu iskustava opština iz evropskih zemalja, projekat poziva i ukazuje na značaj dijaloga između organizacija civilnog društva i javnih vlasti.koji , kako je praksa pokazala ,, jasno kazuje na lakše i efikasnije rešavanje problema koji utiču na svakodnevni život građana.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena