Yunet
 

Društvo

Momirović: U toku proširenje 26 naplatnih stanica u Srbiji

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 10. jul 2022. • 13:38 •

Momirović: U toku proširenje 26 naplatnih stanica u Srbiji

Srbiji, kao tranzitnoj zemlji, jako je važno da se saobraćaj odvija bez prekida, zbog čega je u toku proširenje na 26 naplatnih stanica širom zemlje, rekao je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Momirović je kazao i da je frekvencija saobraćaja na svim deonicama auto-puteva u prvih šest meseci za oko 15 odsto veća u odnosu na isti period lane.

Ministar je sa predstavnicima Puteva Srbije obišao naplatnu stanicu Obrenovac i naveo da su prioritetna proširenja na naplatnim stanicama Stara Pazova, Obrenovac, Požarevac i Smederevo.

„U narednih šest meseci proširujemo sve kritične deonice“, poručio je Momirović.

Podsetio je da je naplatna stanica Bubanj Potok u prethodnom decenijama bila „tačka na kojoj se saobraćaj gušio“ i da je taj problem rešen i najavio da će tako biti rešene i gužve na ostalim stanicama u zemlji.

Naglasio je da se u auto-puteve u Srbiji kontinuirano ulaže i da će se sa tim trendom nastaviti i u budućnosti.

Ministar je kazao i da Vlada ulaže dosta i u bezbednost saobraćaja i upozorio sve vozače da budu oprezni s obzirom da je pojačan intenzitet saobraćaja zbog letnjih godišnjih odmora.

Momirović je rekao i da je modernizacija auto-puteva jedan od prioriteta resornog ministarstva i istakao da je u periodu od januara do juna ove godine 82,68 odsto od ukupnog broja vozača teških kamiona koristilo elektronsku naplatu putarine.

Rukovodilac odelenja za nadzor naplate putarine „Puteva Srbije“ Marijana Bosić, rekla je danas da se naplata putarine u Srbiji sprovodi na 66 naplatnih stanica, na dužini od 829,87 kilometara auto-puteva.

Podsetila je da je 1. januara 2019. otvorena kompletna deonica tj. zatvoren sistem naplate putarine od Obrenovca do Preljine, a da je 30. januara 2022. godine otvorena nova naplatna stanica Pakovraće, čime je povećana dužina autoputeva pod naplatom putarine za oko 10 kilometara.

„Ukupan prihod od naplate putarine na svim deonicama autoputeva u periodu januar-jun 2022. beleži rast od 14, 21 odsto u odnosu na isti period prošle godine“, navela je Bosićeva.

Prema njenim rečima prošle godine zabeležen je rekordan promet vozila na našim auto-putevima i iznosi 62.450.000 vozila koja su prošla kroz Srbiju, čime je ostvaren prihod od 280 miliona evra.

Istakla je da je ukupna procentualna naplativost vozila u Srbiji 99,91 odsto i da je rezultat toga onemogućavanje svih vidobva zloupotrebe, kako od strane zaposlenih na naplati putarine, tako i od strane učesnika u saobraćaju.

„Srbija trenutno ima najveću naplativost vozila u Evropi“, poručila je ona.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena