Yunet
 

Društvo

Pančevci davali krv u transfuzimobilu u centru grada

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 8. jul 2022. • 11:50 •

Pančevci davali krv u transfuzimobilu u centru grada

U Pančevu je organizovana vanredna akcija dobrovoljnog davanja krvi u centru grada gde je bio postavljen transfuzimobil pokrajnskog Zavoda za transfuziju krvi. Ova akcije je bila veoma značajna jer trenutno nedostaju A i Nulta krvna grupa.

Miloš Mačeković, odlučio je da iskristi priliku i u centru grada da krv. Do sada je krv dao desetak puta, a prvi put kao srednjoškolac. Milos je prvi put krv dao u vozilu specijano namenjenom akcijama davanja krvi.

-Ambijent mi je odgovarajući, prijatno je, nije problem što ovde treba da dam krv. Krv sam do sada dao mislim 8 puta. Razlog zašto dajem krv je da pomogne nekome kome je moja krv potrebna, imao sam slobodnog vremena I dao sam krv – rekao je Miloš Mačekovi dobrovoljni davalac krvi.

Trenutno nedostaju A i Nulta krvna grupa, mada su i zalihe ostalih krvnih grupa smanjne, kaže doktorka Milica Vojnivć, iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine. Ona napominje da zahvaljujući ovom vozilu mogu da dođu do onih koji bi želeli da daju krv, a nisu nikada to učinili u nekoj ustanovi.

-Pozivamo sve davaoce, kako one iskusne, tako I one manje iskusne da dodju da nam se pridruže na ovakvoj akciji malo neobičnoj I da vide naš transfuzimbil koji je adekvatno opremljen, pa I u smislu lokacije jer možemo da dođemo bliže davocima kao što je recimo centar grada.Takođe kontrolišemo uslove u samom vozilu, kao što jem osvevetljenje, temperatura… Sve smo uslove obezbedili pa pozivaomo davoce da dođu I daju krv jer mogu nekome da spasu život.-istakla je Dr Milica Vojnovć iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

Pančevaki Crveni krst rukovodi ovim akcijama davanja krvi, a Milica Todorović, sekretarka te ustanove kaže da je bilo slučajeva da su pšojedini naši sugrađni postali dobrovoljni davaoci tako što su po prvi put dali krv slučajno, kada je tu bio transfuzimobil.

-Zaista jeste pravilo da oni koji prođu ovde uđu unutra I budu prvi put davaoci krvi I ostanu davoaci. Mi ćemo se potruditi da tokom celog letnjeg perioda kada god transfuzimobil slobodan bude u Pančevu na ovoj lokaciji jer se naši sugrađani I sugrađanke rado odazivaju. Vrema je godišnjih odmora a transfuzimobil je ovde tek sat vremena I već je solidan broj naših sugrađana ušao u vozilo i dalo krv. – rekla je Milica Todorović sekretarka Crvenog krsta Pančevo.

Krv može da da potpuno zdrava osoba od 18 do 65 godina, koja pre davanja krvi popunjava upinik i prolazi manji sistematski prelged.

Naredna akcija u Pančevu biće orgnaizovan u sredu 13. Jula od 9 do 12 sati u prostorijama Crvenog krsta.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena